5 мита за йогата, в които не трябва да вярвате

По време на бременността това е едно от най-добрите занимания за раздвижване

03 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако сте решили да се раздвижвате с йога, поздравления. Това е наистина чудесно занимание, което може да се практикува у дома, а и няма опасност от травми. А по време на бременността е едно от най-добрите решения за поддържане на тялото и тонуса, които може да вземете. След раждането е също чудесен начин за възстановяване, още повече, че може да включите и бебето в упражненията.

Но пък има неща, които ви карат да се съмнявате в йогата като добър избор. В кои да вярвате и кои спокойно може да зачеркнете, защото попадат в графа „фалшиви“.

За йога се иска много гъвкавост

Да кажеш, че трябва да бъдеш гъвкав, за да правиш йога, е все едно да кажеш, че трябва да си във форма, за да ходиш на фитнес, или че трябва да си чист, за да се къпеш. Може да се каже, че има връзка между йога и гъвкавост, но гъвкавостта не е предпоставка за занимания с йога.

Това е само за слабите, младите и красивите

Много подвеждащо представяне на истинския образ (и намерение) на йога. Всъщност има много възрастни хора, които без проблем изпълняват някои от най-сложните пози в тази дисциплина.

Йога е религия

Този възглед идва от индийските корени на йога, където мантри и песнопения се използват от много години. Те са предназначени да ви помогнат да се събудите вътрешно, но не са необходими за практикуване на йога.

Не е полезна по-време на бременност

Точно обратното! Макар понякога да изглеждат трудни, упражненията са изключително полезни по време на бременността, а йогата се счита за един от най-безопасните варианти за бъдещата майка и бебето й.

Отнема твърде много време

„Тренировките“ по йога обикновено продължават 30, 60 или 90 минути, но идеята, че трябва да посветите часове на тези занимания, за да извлечете полза, е далеч от реалността. У дома спокойно може да отделите 5, 10 или 15 минути и пак да има ефект.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа