Спорт срещу депресия и за децата

Норвежки учени с препоръки за 8-10-годишните

Илюстрация: Guliver / iStock

Децата, които са физически активни и спортуват, много по-рядко проявяват признаци на депресия, в сравнение с обездвижените си връстници. Това установиха норвежки учени от Института по естествени и технически науки, съобщава  Deccan Chronicle.  

В изследването били включени деца и техните родители. Майките и бащите трябвало да оценят психичното състояние на хлапетата, когато те били на 6 години. А следващите оценки правили на два пъти - през 2 и през 4 години. Заедно с това лекари оценявали кои деца проявяват симптоми на депресия. И класирали данните от 795 деца на 6-годишна възраст, 699 на 8-години и 702 на 10 г.

Тези на 6 до 8 години в продължение на седмица носили устройства, които следели за активността им. Оказало се, че на 6 г. децата били доста активни в продължение на 1,19 часа на ден. А 8,58 часа прекарвали седнали.

На 8 години същите хлапета били активни 1,18 часа на ден, а седели 9,22 часа.
На 10 г. активността им била 1,09 часа, а прекарвали средно седнали – 9, 94 ч.

Лекарите проследили проявите на симптоми на депресия и установили, че колкото по-активни са били децата между 6 и 8 г., толкова по-малко признаци на депресия проявявали 2 години по-късно.
Нивото на депресия намалявало с всеки допълнителен час физическа активност.

„Вероятно веществата, които се отделят в мозъка по време на физическата активност, като ендорфин, серотонин и допамин, играят основа роля. Те намаляват нивото на депресия и подобряват настроението. И благодарение на физическата активност качеството на живот значително се повишава“, обяснява д-р Гери Голдфлид от университета в Отава. 

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа