Спорт – за качествена сперма

Физическото натоварване помага при безплодие

Снимка: Shutterstock

Редовното спортуване увеличава количеството и качеството на сперматозоидите. Това може да е начин да се подобри плодовитостта на мъжа, твърдят испански учени, цитирани от yahoo.com.

През последните години безплодието при мъжете става все по-актуален проблем. Според статистиката 15 на сто от семействата не могат да имат деца, а 20 на сто от случаите „вината“ е на мъжа.

Изследването

Учени от ин витро клиниката в Билбао в Испания откриха нов начин да помогнат на мъже с репродуктивни проблеми – редовното спортуване. Тяхното проучване бе представено по време на 32-ата среща на Европейската асоциация по репродуктивно здраве и ембриология. За целта на експеримента били наблюдавани 85 кандидати за донори на сперма на възраст 18-35 г. Всеки от тях отговорил на анкетата от Интернационалния въпросник за физическа активност, който оценява нивото на натоварване. Въпросникът разделя активността на - слаба, умерена, висока и прекомерно тежка.

Резултатите

Според д-р Фернандо Куинтана, шеф на лабораторията по андрология и ин витро в Билбао, „резултатите сочат, че спорът и физическото натоварване нямат никакви негативни последици върху количеството на сперма, което произвежда мъжът. Нещо повече – отразяват се благоприятно“.

Според учените мъжът има нужда от допълнителни и редовни занимания със спорт, ако иска да избегне безплодието.

Така че в очакване на бебето, е добре жената да го насърчава да спортува, като видът на спорта няма никакво значение, допълват учените.

Плуване, футбол, баскетбол, тенис – всички те ще са от полза за мъжа и ще го доближат до желаното бащинството.

И ако на жената ѝ липсват аргументи как да го мотивира, ето още едно проучване.

През март 2009 г. шведски учени доказаха, че мъжете, които спортуват редовно, живеят с 2 години повече в сравнение с връстниците си, които не са така активни.

Спортът може да ги отърве от болести като рак на простатата, високо кръвно, сърдечносъдови болести... така че ползите са много.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.