Как заниманията със скейтборд укрепват психиката

Скейтърите демонстрират критично мислене, добра оценка на риска

01 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Скейтърите са с по-стабилна психика и лесно контактуват с хора от различни прослойки. Това установи проучване на американски специалисти от университета на Южна Каролина.

Карането на скейтборд тренира не само мускулите на краката, координацията и равновесието.
Американските учени установиха още много предимства на този популярен за малки и големи спорт. А най-същественото е, че той калява психиката, което има много положителен ефект върху образованието и по-нататъшната кариера.

Това е първото мащабно проучване в тази област. То доказа още, че любителите на скейтинга лесно общуват помежду си, бързо установяват равноправни отношение и имат стабилна психика.

Малко са проучванията върху ефектите от този спорт, смятан като част от културата на младото поколение. Досега учените не са анализирали кой се насочва към този спорт, с какви мотиви и защо скейтърството става неразделна част от тяхната идентичност.
Сега американския екип изследва нагласите на повече от 5000 младежи на възраст от 13 до 25 години, които отговарят на въпроси от анкета. Резултатите от допитването разсейват някои традиционни заблуди. Например – широко разпространеното мнение, че любителите на този спорт са бунтари, маргинали, хора, които често нарушават обществените правила. Тези стереотипи вероятно идват от външния им вид, от номерата, които изпълняват и които усвояват след упорите тренировки.
Оказва се, че скейтбордистите нямат желание да нарушават обществените правила. Напротив. Благодарение на тежките тренировки и дисциплина, те развиват навици на общуване и създават контакти с хора от всички слоеве на обществото. Нещо повече – те демонстрират критично мислене, добра оценка на риска и възможност сами да решават сложни проблеми. А това е от огромна помощ по-късно в живота – в образованието и когато изграждат кариера.

Източник: Los Angeles Times

Коментари
Последни видеа