Йордан Йовчев и малките гимнастици

В името на детското зрение

27 юли 2016 г.

Снимки: © Божидар Марков

Олимпийският медалист и четирикратен световен шампион Йордан Йовчев позира с децата, които тренират спортна гимнастика и представят България на мащабни международни състезания във фотосесия, подкрепяща кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение.

Демонстрирайки своите умения, с които са завоювали отличия от международни турнири и много златни медали, малките спортисти и големият Йордан Йовчев смениха различни модели очила. Защото е доказано, че заниманията със спорт са особено важни за развитието на зрението при децата.

Координацията на тялото е пряко свързана със зрителните възприятия, а за да се развият те правилно, движението има първостепенно значение.

Спортът развива реалните усещания за пространствена ориентация, за разлика от плоските екрани, които не дават реално 3D изображение и създават предпоставка за лъжливи преценки.

Доброто зрение (или с нужните корекции, ако е налице проблем) е необходимо условие за това децата да имат нужната здравословна двигателна активност. Децата, които не виждат добре, често не знаят за това и не могат да го обяснят, затова редовната профилактика на зрението е изключително важна.

Липсата на ранна диагностика на детското зрение е сериозен проблем в България и за неговото решаване кампанията работи вече четвърта година. През септември и октомври ще се извършва безплатен очен скрининг и/или преглед на деца и младежи от 6 до 18 години в оптики и медицински центрове в цялата страна. Тази година инициативата подкрепят Министерство на младежта и спорта и някои от най-големите спортни федерации в страната, както и Министерство на образованието и науката.

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.