Трикове, за да приучите малкото да прави сутрешна гимнастика

Личният пример и одобрението играят ключова роля

Снимка: Guliver / iStock

Няма да изненадаме никого с твърдението, че сутрешната гимнастика е полезна. Как обаче да обясним това на малкото дете и да го приучим да я прави редовно?

Утринното раздвижване укрепва мускулите, влияе добре на имунитета и помага за хармоничното развитие на детето. Всички знаем колко полезни са всекидневните спортни упражнения, но, за съжаление, невинаги ни се получава да увлечем хлапето в този процес - то не се впечатлява от думи като „полезно“ и „важно“. Обаче ето какво може да се направи по въпроса, така че то да прави всекидневно физически упражнения без принуда:

За да си възвърнат добрата форма след раждането, майките обикновено правят различни упражнения у дома, защото, така или иначе, нямат много възможности да излизат. Защо да не включат и бебето в упражненията? Когато стане на половин година и започне да седи уверено, да пълзи и да се опитва да проходи, гимнастиката може да се превърне в забавен семеен ритуал.

Най-силната мотивация за децата на всяка възраст е не наградата за отлично изпълнение, а одобрението в очите на техните родители. И техният личен пример.

Децата не се интересуват от наставнически речи, не обичат да ги убеждават, затова пък да бъдат като тате, като мама или като някого, когото много харесват, за тях е интересно и забавно. Ако майката реши да се разтовари от домашните задължения с напади, клекове или други упражнения, детето със сигурност ще се присъедини към нея.

То ще се влюби в спорта, ако го представите като игра. Ако мама и татко обикновено са сериозни и не си позволяват нищо странно и необичайно, а изведнъж започнат да изпълняват упражнения по забавен начин, децата ще възприемат лесно посланието и с удоволствие ще се включат. Може да измислите весели имена на тези сутрешни занимания и да ги правите заедно – всички ще имат полза.

Снимка: Guliver / iStock

Родителското внимание е изключително важно за малките деца, а сутрешната гимнастика е още един начин то да се почувства обичано и важно в очите на мама и тате. Особено, ако в останалото време на деня те са на работа.

Сутрините са времето, в което то може да изпъкне, затова отдайте му цялото си внимание и подкрепа в този кратък отрязък от деня – нека се посвети на изпълнение на спортни упражнения, нека свикне да го прави редовно - така ще заобича физическите занимания от ранно детство.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.