Есенните бебета са по-силни от връстниците си, родени през пролетта

Разликите във физическите данни постепенно се заличават

01 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата в училищна възраст, които са родени през есента, са в по-добро физическо здраве от съучениците си. Това сочи ново проучване на британски експерти в областта на детската физическа активност.

Октомврийските и ноемврийските бебета са по-силни и здрави от връстниците си, родени през останалите месеци и най-вече - от родените между април и юни, съобщава theguardian.com.
Д-р Гавин Сандеркок от Университета в Есекс и неговите колеги изследват над 8000 момичета и момчета между 10 и 16-годишна възраст и измерват редица физически показатели, сред които сила на хватката и мощността на долната част на тялото.

Резултатите показват, че месецът на раждане на детето може да оказва значително влияние върху неговото сърдечно съдово състояние, мускулатурата и достигането на високи скорости при тичане.

Ноемврийските малчугани показват най-високи физически показатели, а „октомврийчетата“ и „декемврийчетата“ са съответно втори и трети по положителни физически показатели.

Тези, на външен вид малки физически преимущества, по-късно в живота могат да разграничат децата, способни да станат висококласни спортисти, констатират учените.

От друга страна, по-слабото представяне на децата, родени от април до юни, крие опасност тяхната липса на високи физически данни да повлияе негативно на участието им в училищни спортни занимания и те да се чувстват по-изолирани. Специалистите отчитат и факта, че добрите физически данни невинаги се базират на теглото или височината на детето.

Едно от обясненията за този феномен е, че децата родени през есента, се радват на повече слънце и съответно витамин D в последните месеци от бременността на майката, което може да води до редица физически преимущества както за майката, така и за плода.

Но е важно да се отбележи също и, че тези разлики във физическите данни постепенно се заличават с напредването на възрастта, както и че при елитните спортисти играят много други фактори за тяхното по-добро или по-лошо представяне. По всичко личи, обаче, че при малчуганите кой кога е роден е от значение.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа