6 препоръки в сезона на ролерите

Много е важно да защитите детето и да изберете правилния модел

Снимка: Guliver / iStock

Пролетта и лятото дава нови възможности на децата да спортуват и сред вариантите, които можете да изберете, е нещо много достъпно – ролери.

Някои хора ги наричат летни кънки, но отдавна познатите на по-старото поколение летни кънки са заменени с актуалните ролери.

Карането на ролери развива у децата координация на движението, физически навици, издръжливост, изработва желание за усъвършенстване на елементите, които не могат да се изпълнят добре от първия път.

Основните правила при избора на ролери са няколко:

1. Като начало потърсете качество от доказан производител.

2. Ролерите трябва да се „разтягат“, тоест - да се променя номера на обувката, за да може да се използват 2-3 сезона. 

3. Ролерите трябва да бъдат удобни, детето задължително да ги мери - не можете да ги купите без него. Нека да избере тези, които му пасват най-добре, както е при обикновените обувки.

4. Детските ролери трябва да са леки. Моделите имат разлика в теглото, но дори и да е само 200 грама, това има голямо значение за едно дете.

5. Колелата и лагерите трябва да могат да се подменят. Така ще може след време да се слагат такива, които да увеличават скоростта на движение.

6. Препоръчва се децата да обуят ролери след 4-годишна възраст, а най-важното правило е задължително да бъдат защитени с предпазни средства – каски на главите, налакътници, наколенници и накитници.

И още нещо: поне в началото трябва да има помощ и контрол от възрастен, защото има риск от травми.

Тони Николов
Коментари
Последни видеа