В Деня на спорта - кои занимания са най- подходящи за вашето дете

Изберете ги според възрастта и интересите на хлапето

Снимка: Guliver / iStock

На 17 мaй отбелязваме  Дeнят нa бългaрcкия cпoрт. Празнуват всички, които рaбoтят в cфeрaтa нa cпoртa.
Дaтaтa нe e cлучaйнa. Нa 17 мaй 1894 г. в Coфия приcтигaт първитe учитeли пo физичecкo възпитaниe oт Швeйцaрия. Тяхнaтa миcия e дa пoлoжaт ocнoвитe нa cпoртa в cтрaнaтa ни cлeд Ocвoбoждeниeтo. Нaй-извecтни ca Шaрл Шaмпo, Луй Aйeр и Жoрж дe Рeжибюc.
Зa първи път в Бългaрия швeйцaрцитe внacят футбoлни тoпки и рaзлични урeди зa гимнacтикa, кaтo пeрcoнaлнo тoвa e дeлo нa дe Рeжибюc. Тe ocнoвaвaт и eмблeмaтичнaтa гимнacтичecкa oргaнизaция "Юнaк".

Избрахме днес  да разкажем кой спорт е подходящ за деца на различна възраст и как родителите могат лесно да се ориентират.  
На 3 на 5 или на 10 години – спортът, който е подходящ за вашето дете, няма да е един и същ. Добре е освен интереса, склонностите и характера на хлапето, да чуете съветите на специалисти, които се съобразяват и с възрастта, пише topsante.

Момиче или момче, високо или ниско, спокойно или палаво - как да изберем подходящ спорт за детето?
Обикновено е трудно да вземете решение от раз. Често се случва детето да смени няколко спорта, преди и то, и вие да се ориентирате. Защото най-важното са не постиженията, а да спортува с удоволствие и радост.

За деца от 3 до 6 години – „бебешки спорт“

Най-малките започват да се занимават с някакъв спорт обикновено, когато тръгнат на градина. На тази възраст груповият спорт не е подходящ, защото хлапето все още е твърде затворено в себе си, обясняват психолози. За него са подходящи игри с топка, обръч, както и началните уроци по плуване.

Снимка: Guliver / iStock

При всички обстоятелства изберете занимания, които да не го натоварват, да предполагат по-дълги почивки за възстановяване, заради крехката възраст на детето.

От 6 до 9 години - заложете на индивидуален спорт

От 6 години нагоре психомоторното развитие на хлапето е на ново стъпало. На тази възраст вече може да започне редовно да спортува. Добре е спортът да натоварва симетрично и двете половини на тялото – и от ляво, и от дясно. Това ще го предпази от гръбначно изкривяване. Такива спортове са – гимнастика, плуване, танци, ски.

Вече е време и за спортовете с топка – особено, ако в училище има отбор и всичките му приятели са записани.

Снимка: Guliver / iStock

След десетата година - според характера

От 10 години нагоре детето може да практикува групови спортове, при положение, че те му допадат, и че тренировките са съобразени с индивидуалните му възможности. Няма лошо да пробва различни дисциплини, за да определи само какво му харесва най-много. А, ако не може да избере, това не е трагедия. Опитът ще му даде познание за възможностите на всеки спорт и вероятно по-късно ще се върне към избора. Защото има спорт, който отговаря на всеки характер.

Вижте няколко предложения в плюс - за различни ситуации:

- Ако на детето му липсва самочувствие - подходящи са игри с топка, например тенис на корт, тенис на маса, бадминтон. Добри са също така и тренировките по скално катерене. Те ще му помогнат да добие увереност в себе си.
Ездата е също сред спортовете, които ще помогнат на свитото и необщително хлапе да добие самочувствие и да стане по-общително.

- Ако кипи от енергия - предложете му спорт за издръжливост: игри с топка (футбол, хандбал, баскетбол), атлетика или плуване. Тенис, джудо, фектовка ще помогнат на детето правилно да изразходва излишната си енергия.

- Ако е кротко и плахо по природа. Няма никаква причина да го тласкате към по-груби спортове. Танци, гимнастика или някои бойни дисциплини със сигурност ще му допаднат.

- Ако се концентрира трудно. Танци, гимнастика, скално катерене ще позволят на детето да развие своите възможности за концентрация.

- Ако обича състезанията. Езда, тенис, джудо както и някои бойни спортове са идеалният избор за него. Те ще му дадат възможност да мери сили с другите, като се научи да уважава победите над противника и да приема загубите.

- Ако страда от астма. Обратно на широко разпространените теории в миналото, тези деца трябва да спортуват. За тях са подходящи спортове, които развиват капацитета на белите дробове – плуване, каране на колело, футбол или атлетика.

Снимка: Guliver / iStock

От 13 години нагоре – колективни спортове

По-късно, след 13-ата година, тийнейджърът вероятно ще се ориентира сам към колективни спортове. Бойните изкуства, например, ще дадат правилна посока на енергията и възможната агресия. И на тази възраст всеки избира сам какъв спорт да практикува.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.