За хиперактивните деца са подходящи индивидуални спортове

Виждат себе си като най-страшните опоненти на терена

Снимка: Guliver / iStock

Какъв спорт да изберете за деца, които страдат от т. нар. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ, или на английски Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD)? Подходът трябва да е внимателен, защото много от тях виждат себе си като най-страшните опоненти на терена, съобщава additudemag.com.

Част от проблемите за децата, страдащи от СДВХ, са импулсивност и често неспазване на правилата по време на игра или спортно занимание. А също така те имат и трудности при задържането на внимание върху определен обект или в определен момент от играта.

Повечето експерти са на мнение, че индивидуалните спортове са по-подходящи за деца със СДВХ, за разлика от отборните, където те биха срещали редица трудности. При спортни занимания на индивидуално ниво малчуганите получават по-фокусираното внимание на треньора и това увеличава шансовете им да подобряват своите умения. Например в плуване, бойни изкуства, борба, тенис. Фехтовката и ездата са също варианти, макар че не са толкова масови спортове.

Въпреки общата “индивидуалност”, при такива спортове децата със СДВХ успяват да се потопят и в една по-социална среда, тъй като те все пак формират част от отбор или група от други деца по време на тренировки.

При плуването и борбата, например, всяко дете е член на отбор, но по време на състезание или тренировка то действа индивидуално. Смята се също така, че по този начин тези деца могат по-лесно да понасят загуба по време на състезание.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа