40 минути упражнения на ден пазят бременните от диабет

Физическата активност е от особена полза през първия триместър

Снимка: Guliver / iStock

Жената трябва да е физически активна от началото на бременността. Това е особено важно през първия триместър, за да избегне развитието на така наречения гестационен диабет, установи проучване на  US-учени. Статията им е публикувана в списание Diabetes Care. 
Те анализират данни от над две хиляди бременни в Калифорния, и правят анализ на физическата им активност всеки ден, за да оценят риска от гестационен диабет. Анализът сочи, че за да се намали рискът от развитие на захарен диабет по време на бременността (гестационен диабет), още от началото ѝ жената трябва да е активна и

да отделя поне 38 минути на ден за умерени физически упражнения.

Те държат под контрол кръвната захар и не позволяват нивото ѝ да се повиши през втория триместър и до края на бременността.

Известно е, че на 100 бременни 6 до 10 развиват гестационен диабет. Спортуването един прост, достъпен начин за намаляване на риска, отбелязват изследователите. 
Гестационният диабет, който обикновено е свързан с бременността и след раждането изчезва, е особено опасен за плода, защото увеличава вероятността от диабет тип 2 и затлъстяване при детето.

 

 

Коментари
Последни видеа