4 основни мита за бягането

Налага се да ги опровергаем, за да ни носи полза

25 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Около един от най-популярните спортни навици витаят различни митове, които трябва да бъдат опровергани, ако искаме тичането наистина да е от полза за здравето ни.

Преди да започнете да тичате, трябва да разтегнете тялото си правилно. Загряването преди тичане е задължително и се отнася преди всичко до мускулите на краката. Упражнения за разтягане на цялото тяло, разбира се, не пречат преди джогинг, но изобщо не са задължителни - можете да си тичате и без тях. А пък статични разтягания с голяма продължителност не се препоръчват изобщо.

След бягане трябва да консумирате енергийни напитки. Няма нужда от това. Ако не тичате повече от час и половина, организмът ви няма да се нуждае от енергийни напитки. Достатъчна е чиста вода.

Ефективността може да се определи по разстоянието. Много често срещана е тази грешка, защото ефективността на бягането зависи от скоростта, с която тичате. Ако преминете няколко километра на ден при много бавна скорост, това няма да окаже особено положително въздействие върху тялото. Най-ефективно е да се редува бърза и бавна скорост.

На бегачите не са им нужни силови натоварвания. Всъщност силовите натоварвания са много полезни за бегачите, тъй като намаляват риска от опасни наранявания. В допълнение, тези натоварвания увеличават общите спортни показатели.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.