Игрите в снега, защо са полезни

За най-малките 1 час разходка е напълно достатъчна

29 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бой със снежни топки, бягане с препятствия, строежи от сняг – всички тези игри са особено полезни за малкото дете, защото каляват характера му и укрепват увереността му в собствените сили.

За какво помагат игрите

Игрите в снега освобождават натрупаното напрежение и разтоварват емоционално детето.

Да пада и да става в снега, да прави „снежен ангел“ - това укрепва увереността му в собствените сили.

Снимка: Guliver / iStock

Да гради кули от сняг, снежен замък, да се спуска по наклона скоростно със шейна или ски, без страх – това не е само спортуване на чист въздух. Игрите в снега допринасят за изграждане на характера и самочувствието му.

На какво да играе

Няма значение дали ще води война със снежни топки, дали ще прави снежен човек, ще се пързаля със ски, шейна, сноуборд - всички тези дейност са възможни както в парка, така и в планината.
Ако ви липсват идеи за забавление – ето и още няколко.

- Постройте заедно зимен дворец или иглу.
- Разхождайте се, за да търсите следи от животни.
- Разказвайте му какви следи в снега оставят птиците, как да разпознае стъпките на кучето, каква е кучешката лапа и как са разположени следите.
- Покажете му как бяга зайчето и колко по-различни отпечатъци оставя в снега.

Колко време да е навън

Единствено за бебета под 6-месечни възраст има ограничения. При минусови температури не бива да стоят повече от час навън. Защото те не са така подвижни, лежат и макар добре облечени и увити, може да настинат. 
Най-бързо им замръзват ръчички и главата, въпреки че са добре екипирани. Затова е най-добре  детето да е облечено многослойно – с няколко ката дрешки.

Източник: parents.fr, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа