С бебе на разходка в студа

Как да го облечем най-рационално, съветват специалисти

Снимка: Guliver / iStock

Температурите постепенно падат, но това не е причина да се откажем от разходки и да лишим бебето от чист въздух и порция слънце.
Кои са основните правила за обличане и разходка, с които родителите трябва да се съобразяват, разказват специалисти от Parents. fr.

През първите месеци от живота бебето не разполага с добре изграден защитен механизъм и системата му за терморегулация все още не е развита. Затова то е особено чувствително към температурите навън. Още повече, че новороденото не може да мърда и да се движи, за да се загрее.
Ето за какво да внимавате.

Облечете го многослойно

Има много варианти на дрехи, подходящи за бебето, които да го предпазят от студа. Те са топли, меки и най-важното – удобни.
Практична връхна дреха е така нареченият "космонавт" или  „пилотски гащеризон“. А отдолу нека дрешките са многослойни – памучно боди с дълъг ръкав, пуловерче с дълъг ръкав, ританки и топли чорапки.
Така бебето ще е добре екипирано срещу студа. А на вас ще ви е удобно бързо да го разсъблечете, ако влезете на топло.

Добрите решения:

Преди да навърши 2-3 месеца, не е разумно да носим бебето в слинг тип „цедилка“, който притиска крачетата. Защото има риск малкото бебе да се преохлади много бързо.

Снимка: Guliver / iStock

Доброто решение е шалът-слинг, защото ще държи бебето близо до вас.
В този случай обаче има риск от претопляне – така че внимавайте да не го облечете прекомерно. 
Шалът е подходящ за кратки излизания, особено ако избягвате резки промени в температурата (влизане в магазини, например)

Другата възможност е кошницата, която е удобна за бебе до 6 месеца. В нея то може да е добре завито с одеяло. 
След шестия месец бебето става по-тежко и е  по-добре да разчитате на количката, която да е с покривало срещу дъжд и вятър.

Когато се приберете в къщи

- При ниски температура навън, разходката не бива да продължава повече от 1 час. Изберете най-топлите часове на деня за излизането навън.
- Прибирайки се обратно в къщи, се уверете, че бебето е топличко.
- Веднага свалете външните дрехи, които може да са овлажнели.
- Ако ви се струва, че бебето е преохладено, го вземете и го дръжте в ръце, като затоплите добре стаята.
- Вечерта направете по-топла баня. Ако температурата на бебето не е в границите на обичайното, потърсете вашия педиатър.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа