Колко калории на месец гори майката покрай децата

Британски учени с отговор: като при 43 силови тренировки във фитнеса

06 ноември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Не е тайна, че гледането на деца е изтощителна работа, която поглъща много физически усилия и енергия. Само изброяването на дейностите, които лежат на плещите на майката, ще ви умори: бутане на количка по заснежен тротоар (дори и без сняг по кварталните улици, където всички тротоари са разбити), овладяването на детските истерии в магазина, носенето и люлеенето на ръце на 7-10 килограмовото бебе ...

Всяка една от тези дейности е свързана с огромен разход на енергия. Колко точно са изчислили британски учени. 
Компанията Wren Kitchen прави допитване до над 1000 родитeли на малки деца и ги моли да направят списък на ежедневната си работа и задачите, с които трябва да се справят всеки ден. След това с помощта на калкулатор изчисляват разхода на калории за всяка отделна дейност. 
Резултатът е впечатляващ.

В течение на деня при извършване на обичайните задължения: смяна на памперс, обличане, събличане, чистене на дома, разходка, готвене, майката изразходва над 5000 калории. 
Седмично се събират над 25 000, а като се добави пране, пазаруване, миене на подове и други домашни задължения, стават още повече. 
Сметката за изразходваните за месец калории надхвърля 50 000. Това се равнява на 43 усилени тренировка с високо натоварване във фитнеса при така наречения кросфит, който е много популярен напоследък и включва упражнения със собствено тегло, клекове, изтласкване, работа с щанга, коремни преси, силови упражнения .... .

Така че майките могат да са напълно спокойни и да не се обвиняват, че не им остава време да влязат в спортната зала. Те изразходват много повече енергия при отглеждане на децата си, отколкото при потене във фитнеса.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа