Децата с най-тежки увреждания ще получават по 930 лв. месечна помощ

От догодина, обещава министърът на труда и социалната политика

Снимка: Shutterstock

През 2017 г. за първи път социалните плащания за деца с увреждания ще се диференцират в зависимост от степента на увреждането. Предвижда се помощта за децата с над 90% степен на увреждане да се увеличи до 930 лв. на месец.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в коментар на новите политики в Бюджет 2017 пред журналисти в Стара Загора днес,където посети Дневен център за хора с увреждания, съобщават от министерството.

Децата със степен на увреждане между 70 и 90% ще получават по 450 лв., а тези със степен на увреждане между 50 и 70% – 350 лв. Помощите са месечни и се получават без значение какъв е доходът на семейството, обясни Русинова. Тя подчерта, че с промяната ще се гарантира, че ресурсът, който държавата влага, за да подпомогне семействата, ще бъде насочен към най-нуждаещите се.

Тя припомни, че през 2017 г. минималната заплата ще се увеличи до 460 лв., което е 70% ръст в сравнение с 2011 г. По този начин ще се подпомогнат хората с ниска квалификация.

Русинова добави, че министерството работи усилено и по подготовката на Закон за социалните услуги, в който ще се разпишат стандарти за т.нар. интегрирани услуги. Най-работещият механизъм е, когато дневната грижа, рехабилитацията, консултациите и образователната услуга се случва на едно и също място. Законът ще подобри насочването на средствата към най-нуждаещите се. Ще се повиши и конкуренцията между доставчиците на социални услуги, което ще подобри тяхното качество, каза министър Русинова.

Коментари
Последни видеа