Хранителни добавки и бременност: Какво е безопасно и какво не

Пушачите трябва да приемат повече фолиева киселина и витамин C

19 юни 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота на едно семейство.Пълноценното и здравословно хранене през този период е от изключително значение, както за здравето на бебето, така и за самата майка. Има редица хранителни добавки, които се препоръчват за бременни и кърмещи. Целият процес може да бъде много объркващ, стресиращ и дори непосилен за бъдещите родители, заради огромния брой противоречива информация, която е необходимо да прегледат.В статията е подбрана само информация, която е потвърдена от няколко източника, както и от реални проучвания и изследвания на университети и доктори.

По време нa бременността, храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Организмът задоволява не само своите потребности, но и тези на плода. Нуждите от хранителни вещества и калории през целия период са по-високи и това е естествено. Здравословният и оптимален прием обаче често може да е нарушен, поради ред причини, сред които:

Спазване на диета – Спазването на определена диета, наличието на хранителна непоносимост или алергия, може да доведе до дефицит на някои важни хранителни вещества. Тази липса лесно може да се запълни с допълнителен прием на хранителни добавки.

Тютюнопушене – Строго препоръчително е майките да избягват цигарите по време на бременност. Тези, които продължават да пушат, имат повишена нужда от допълнителен прием на хранителни вещества, като витамин С и фолиева киселина.

Нездравословно хранене – Нездравословната храна е тази, в която липсват важните за организма хранителни вещества. Често тя е с висока калорийна стойност, но с почти нулева здравословна полза.

Многоплодна бременност – Майките с повече от едно бебе, имат по-високи нужди от прием на микроелементи. Допълването с прием на хранителни добавки често е силно необходимо. По този начин се гарантира оптималното и здравословно състояние на всички участници.

Набавянето на всички необходими хранителни вещества – макро (протеин, въглехидрати и мазнини) и микро (витамини и минерали) е ключът към здравето както на майката, така и на детето.Допълването с хранителни добавки често е необходимо и препоръчително, за да се осигури оптимално и здравословно състояние както за майката, така и за нейното бебе. Кои хранителни добавки могат да приемат бременните и кърмещи жени?

Преди да започнем е необходимо да подчертаем следното: винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете прием на каквито и да е хранителни добавки.

Витамин B9

Няма как на първо място да не споменем витамин B9 или по-известен като фолиева киселина. От нея зависи нормалният растеж и развитие на тъканите на плода.  Тя участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля от първия ден на бременността, когато е възможно жената все още да не подозира, че е бременна.

Недостигът ѝ по време на бременността може да окаже неблагоприятно въздействие върху нервната система на плода. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат редовно фолиева киселина. Почти винаги се предписва от лекарите. Ако не е направено, задължително обмислете включването ѝ във вашия хранителен режим.

L-карнитин

L-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни.

При новородените, както и при условия на високи енергийни нужди, напр. бременност и кърмене, нуждите ни от L-карнитин могат да надхвърлят производството му в тялото. През 9-те месеца се намаля метаболизмът на мазнини, което води до увеличаване на мастните киселини в кръвта. Това допринася за нуждата от допълнителен прием на л-карнитин под формата на хранителна добавка.

Голяма част от L-карнитина преминава от тялото на майката към плода или в кърмата и по този начин е възможно да се получи дефицит. За превенция се препоръчва прием на 1 гр. L-карнитин дневно за неспортуващи и 2-3 гр. за спортуващи бъдещи майки.

Продължава на Обекти Бг

Коментари
Последни видеа