Скандали в изолация – ще има ли бум на разводи след коронавируса

Споровете не значат непремнно раздяла, те са акт на надежда за промяна, казват експертите

25 март 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Вече втора седмица живеем в реалност, близка до военно положение както като градус на емоциите у дома, така в социалния ни свят, който коронавирусът събра в телевизора и мобилните устройства. Независимо дали работим дистанционно, или приходът ни е замразен от пандемията, ние прекарваме с партньора си повече време от когато и да било. В наложената изолация се проявяват лоши навици и болезнени теми, които въртележката на задъханото ни ежедневие преди това някак си е избутала на заден план.

В Китай, от където тръгна заразата, вече има бум на разводи

Възможно ли е това да се случи и у нас? „Скандалите не значат непременно раздяла, те са акт на надежда за промяна в отношенията. От малки сме научени, че когато някой е тревожен, той е добре да бъде гушнат, да е приобщен. Сега ни учат на обратното – да спазваме дистанция. Това значи, че трябва да  умеем да общуваме през думичките и през това, което се случва в главите ни. Тези, които умеят да споделят, ще излязат благоприятно от кризата.“, сподели за bTV писхотерапевтът Цветана Стойкова.

Коронавирусът със сигурност поставя отношенията в семейството на изпитания. Метафорично казано

Вирусът отвън показва вируса отвътре

Всички страхове, свързани с оцеляването и развитието на връзката, всички дразнещи черти от характера на партньора, могат да бъдат преекспонирани в периода на изолация и да доведат до катаклизми.

„Пандемията дава шанс на двойките да се доопознаят. Как се храним, какво правим, когато сме у дома, какво е отношението ни към децата и ученето.“, казва Стойкова. Животът в изолация като огледало на същността ни тя разглегда и в неговите позитиви. „Сега ще се повиши здравното образование, защото вкъщи се говори повече от всякога за хигиената. Някои хора ще погледнат себе си и ще се разберат по-добре, други ще се радват на неочаквана ваканция от живота на бавни обороти и ще се обърнат към книгите. Трети ще преоткирят своите баба и дядо и ще ги чуват по-често по телефона. Възрастните хора по право си мислят, че животът на този етап ги е лишил от доста живи и че са по-близо до смъртта, което ги кара да се чувстват адски самотни.“, обяснява писхотерапевтът.

Тя не се нае да прогнозира процент на разпаднали се семейства в условия на коронавирус. „Очаквам кризи, в които ще има изкристализиране на тлеещи проблеми. При някои хора те ще се обострят като емоционално състояние, страхът от безработица – какво ще правя утре – също ще ескалира.“, обясни Стойкова.  

Цеци Илиева

Коментари
Последни видеа