Бебето не иска да спи – 6 възможни причини

Плюс три, също много вероятни - помислете как да ги отстраните

Снимка: Guliver / iStock

Най-малките деца са във властта на милион емоции – също, като нас, възрастните. Само че те все още не знаят как да ги „подредят“, отсеят и елиминират от съзнанието си, затова преживяват силно всяка радост и несгода.

След като отмине периодът на коликите, си мислим, че ще настъпи всеобщо успокоение, но след 6-7-месечна възраст, особено след като започнат да се преобръщат от една на друга страна, много дечица отново се активизират в малките часове на денонощието.

Често се събуждат и лазят развълнувано из леглото, стават и обикалят из креватчето си, скачат и пищят нощем, вместо да спят спокойно. Някои заспиват след половин час активно преораване на леглото, други се унасят спокойно, но само след малко се будят и „по никое време“ решават да си играят, или нервничат.

Възможно е да става дума просто за по-буен темперамент, който да се укроти с движение през деня или песничка и приказка за лека нощ.

Възможно е също причината за рязкото събуждане да е пълен памперс – някои деца не го търпят и 5 минути, а може и да се дължи на неприятен сън – въпросът с това откога и какво сънуват бебетата остава неясен.

Но се сещаме за още 6 възможни причини, които пораждат проблеми с детския сън:

1. Никнат зъби – напрежението и сърбежа, а често и болката на венците, както и по-обилното слюноотделяне няма как да не породят раздразнителност у малките.

Най-изявени са тези признаци след 6-ия месец, когато избиват първите зъбки и после между 1 и 2 години, когато излизат кътниците и „кучешките“. Като този период не е фиксиран, тъй като зъбите израстват докъм 30-ия месец.

Пробвайте да облекчите с гел с натурални съставки за никнещи зъби, но само след консултация със стоматолог и не прекалено често. Дайте играчка за гризане и малко водичка, за да се успокои.

2. Глад или преяждане – не е добре бебето да ляга веднага, след като се е нахранило, затова поиграйте малко с него след вечеря. Банята преди сън също е чудесно решение.

Не оставяйте малкото да си ляга гладно, дори да има навик да пие мляко в леглото през нощта (това, между другото, също не е добра идея, защото стомахчето трябва да почива). Най-добре е детето да хапне 1 час преди лягане;

3. Студено / топло е в стаята – Нека винаги детето да ляга в проветрена стая, а най-добрата температура за през нощта е около 18-20 градуса.

Ако мислите, че му е хладно, обличайте му чувалче за сън – можете да го ушиете от две тънки бебешки одеалца или по-плътни чаршафи, а може и да купите - има прелестни модели. Важното е краката на детето да не са отвити, защото откъм краката се изстива най-лесно и сънят е неспокоен.

Когато му е топло, детето се изпотява и се отвива, така че също може да спи „на пресекулки“, а и може лесно да изстине;

4. Неудобен матрак или възглавница – Общото мнение на педиатрите е, че до една годинка възглавница на бебето не му трябва, достатъчно е да сложите пелена под главата му, която да сменяте, ако се изцапа или намокри. Нека първата възглавничка да е тънка и плътна, така че главата на детето да не потъва в нея.

Проверете матрака дали е достатъчно гладък и твърд, така че да осигурите здрав сън на малкото;

5. Преживява всичко, което му се случва през деня – никой не се наема да каже какво сънуват децата, но е сигурно, че силните емоции от деня, независимо дали са положителни или отрицателни, дават отражение на качеството на нощния сън.

Изводът: Опитайте се да намалите емоциите особено в часовете преди лягане, независимо колко е темпераментно детето – никакво гъделичкане, подскачане, подхвърляне, резки промени в тона и т.н;

Снимка: Guliver / iStock

6. Не на последно място - пропускане на часа за лягане: Имате гости с деца, нека и вашето остане да си поиграят; не сте успели да приготвите вечерята – е, какво толкова, малко ще закъснеете с режима, а то после ще си навакса със съня…

Тези и други ситуации не са извинение – режимът на малкото дете е изключително важен и промяната във времето за лягане дори с един час, независимо дали е напред или назад, може да разбалансира детето за цялата нощ и дори – да повлияе и на следващите дни.

Ето още причини затова детето да се буди нощем.

Коментари
Последни видеа