9 странни факта за новородените

Стряскащи открития, за които лекарите не предупреждават

Снимка: Shutterstock

Много са нещата, които не знаете за своето новородено, няма да ги научите от литературата, а и лекарите ни ви ги казват. Девет най-странни факта събра сайтът Oбекти.

1. Не усещат соления вкус

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, но не и за солено. Изследвания показват, че до около четиримесечна възраст те не разпознават соления вкус. Що се отнася до останалите вкусове, те са доста чувствителни – което обяснява популярността на клипчетата, в които бебе опитва лимон за първи път.

2. Те плачат, но без сълзи

Бебетата нямат функционални слъзни канали в първите 3 до 12 седмици. Въпреки това, те произвеждат „базални сълзи“ - този тип сълзи предпазва очите ни от сухота.

3. Нямат капачки на колената

Ако направите рентгенова снимка на краката на бебе – няма да видите нищо там, където трябва да са капачките – или ще видите мънички петънца. Причината – всички кости започват развитието си като хрущяли, които се втвърдяват с течение на времето. И тъй като хрущялите не се виждат на рентгеновите снимки, изглежда сякаш бебетата нямат капачки на коленете.

4. Имат повече кости от възрастните

Много повече: около 300, в сравнение с нашите 206. Причината е свързана с липсата на капачки на коляното – някои отделни кости впоследствие се сливат и през месеците и годините след раждането се втвърдяват. Например – черепът започва развитието си като няколко отделни кости, които на около двегодишна възраст се сливат в една кост.

5. Може да имат менструация

Докато са още в утробата, бебетата са изложени на високи нива от женския хормон естроген. При раждането, когато бебето се откъсне от майката, тези нива бързо падат, и при момичетата е възможно да се наблюдава „псевдоменструация“. Резкият спад на естроген и свързаните с него хормони на практика задействат менструацията при зрялата жена. Майките, които не са наясно с този феномен, обикновено са силно обезпокоени, когато видят кръв в пеленките, но това е често срещано явление и случва на една четвърт от новородените момиченца, обикновено през първите седем дни.

6. Възможно е да имат мляко

Спадането на нивата на хормоните, които причиняват псевдоменструация, причинява и галакторея – явление, при което бебетата секретират малки количества мляко от гърдите си. Случва се както на момчетата, така и на момичетата – не нищо необичайно и се наблюдава при пет процента от новородените. Може да продължи до втория месец.

7. Пили са собствената си урина

Бебетата започват да изпускат урина в утробата още през първите няколко месеца на бременността. И я пият. По-точно, урината се смесва с околоплодната течност, а от третия триместър на бременността, плодът поглъща около литър околоплодна течност на ден. Той не се нуждае от вода и храна, след като приема всичко необходимо през пъпната връв, затова експертите смятат, че това е тренировка за поглъщане и храносмилане. Това означава, че всеки един от нас е прекарал няколко месеца от живота си, пиейки собствената си урина.

8. Спомнят си вкуса на храната от утробата

Както казахме по-рано, бебетата не различават соления вкус, но различават други вкусове – и това се случва още утробата – на четвъртия или петия месец от бременността. Смята се, че околоплодната течност се влияе от храната, която приема бременната, а това на свой ред се отразява на вкусовите предпочитания на бебето след раждането.

9. Те са космати

Понякога бебета се раждат със снопче косми или „прасковен мъх“ по главата. Не става дума за това. Докато се развива в утробата, цялото му тяло се обвива в космена покривка, известна като лануго. То помага за регулиране на телесната температура. Затова, ако бебето ви изглежда като малко върколаче и след като се роди, не се тревожете, това е нормално. Космената покривка ще падне от само себе си в първите няколко седмици. Ако бебето не е покрито с лануго, това обикновено означава, че тя е паднала в края на бременността и бебето я е изяло.

 

Коментари
Последни видеа