Кейт Мидълтън за следродилната депресия

Тя призовава младите майки да търсят подкрепа от близките си

28 октомври 2017 г.

Мама Кейт и татко Уилям с принцеса Шарлот и принц Джордж на детско парти, септември, 2016 г.

Снимка: Guliver / Chris Jackson - Pool/Getty Images

Съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън заяви, че не ѝ е било леко да свикне с ролята на майка след появата на първото си дете – принц Джордж. Откровените признания на жената на наследника на британския престол сподели по време на визита в Кралския колеж на акушерите и гинеколозите, където тя презентира нова поредица от филми за проблемите на жените след раждането.

"Ставайки майка, добих чудесен и полезен опит. Но това бе голямо изпитание дори за мен, въпреки подкрепата на всички близки, каквато много жени не получават. Нищо не може да те подготви за невероятното преживяване, наречено „майчинство“. Тази роля носи в себе си целият комплекс от смесени емоции: радост и умора, любов и безпокойство. Променя ви като личност и започвате да мислите първо за детето, а не за себе си“, казва херцогинята на Кеймбридж.

Тя и принц Уилям сключиха брак през 2011 г., а през 2013-а станаха родители за първи път, когато се роди синът им Джордж. Сега момченцето е на три години, а през май 2015 г. се роди и неговата сестра Шарлот.

Кейт Мидълтън е уверена: не съществуват никакви установени правила, към които майката е длъжна да се придържа. Всяка жена, по нейно мнение, просто трябва да приеме тази нова роля и да направи всичко необходимо, за да се грижи за своето семейство.

Снимка: Instagram

Много майки, в това число и аз, могат в даден момент да загубят своята увереност и да се почувстват ненужни. За съжаление, на някои жени с проблеми с психическото здраве им е трудно да се справят с това.“

Тя успокоява всички майки, които осъзнават, че се нуждаят от помощ: „Не раглеждайте това ваше състояние като признак на слабост. Майките поемат по-голямата част от грижите за семейството и благодарение на тази роля у дома всички чувстват любов и подкрепа. Останалите трябва да направят всичко възможно, за да усети майката, че работата ѝ се оценява.“

Според данните на херцогинята, две от десет жени страдат от проблем с психиката по време на бременността и в течение на година след раждането. Радостта често е помрачена от чувство за самота. При това много от майките страдат мълчаливо, страхуват се да признаят за своите трудности, да не би другите да си помислят, че не се справят с майчинските си задължения.

Никой не бива да разглежда молбата за помощ на майката като признак за нейната слабост“, уверена е Кейт Мидъдлтън.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.