Крясъците могат да разболеят децата

Суровото отношение на родителите причинява не само стрес

Снимка: Shutterstock

Да се крещи на малкия човек е грозно, но може да бъде и болезнено! Ако родителите са прекалено строги и постоянно крещят на децата си, има опасност последствията да са сериозни не само в емоционален, но и в чисто физически план - крещенето може да доведе дори до затлъстяване при хлапетата.

До този извод достигат учени от университета в американския щат Айова, пише Обекти.бг, като се позовава на РИА Новости. 

„Грубостта във възпитателния процес несъмнено води до здравни проблеми“, заявява водещият на изследването професор Томас Шефилд. Той е провел експеримент, в който са участвали 451 дванадесетгодишни деца и техните родители. Учените са наблюдавали комуникацията в семействата в течение на няколко години, докато децата не достигат до 20-годишна възраст.

На родителите им е била давана оценка за проявената грубост: физическа агресия, заплахи, принуждаване на детето да направи нещо, прояваа на егоизъм и повишаване на гласа. След експеримента децата са преминали изследване на физическото си състояние.

Шефилд подчертава, че строгото възпитание създава хронически стрес за децата, а последствията от него могат да се проявяват дори и когато пораснат. Стресовото възпитание може да окаже ефект върху развиващия се мозък на детето. Изследователите показват, че сред негативните последствия присъстват хроничните хормонални дисбаланси, възпалителните процеси и снизяването на сърдечно-съдовата активност. 

„Родителите не трябва да бъдат сурови. Ако искате да имате здрави деца, никога не прибягвайте до жестокости“, заявява Шефилд.

Коментари
Последни видеа