Каляване на малкото дете: хранене и разходки

Няколко бързи съвета, които ще ви бъдат от полза

20 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да каляваме ли детето, как да го правим, дали това няма да му навреди... Всяка майка има различно мнение, но е ясно едно: грижата за доброто здраве и силния имунитет трябва да започват от най-ранна възраст.

Със сигурност закаляването е правилна стъпка, стига да не се прекалява. Например със студените неща за ядене и пиене, които са в основата на простудните заболявания.

В топлите дни много ни се иска да ядем и пием нещо по-разхлаждащо, но не бива да забравяме за последствията. Едновремешният мит, че сладоледът лекува болно гърло, е опроверган отдавна от съвременната медицина.

Стайната температура на храните и напитките е най-нормална, когато храните малко дете, а и топлата храна се преработва по-добре и по-пълноценно от студената в детския стомах. Затова:

- топлете сока, ако е бил в хладилника - не е нужно да е в микровълновата, просто го изнесете половин час преди консумация или го поставете за кратко в гореща вода;

колкото и да е горещо времето навън, не разрешавайте повече от няколко лъжички студен сладолед,

- колкото и да е студено, не сервирайте прекалено горещ чай или супа - във всичко е важна хармонията и чувството за комфорт.

По въпроса за разходките навън можете смело да се придържате към бабината мъдрост: "Щом навън не падат камъни, значи можете да разходите детето."

Ние бихме добавили: и ако детето няма температура и е здраво.

Защото активната разходка на открито и прекарването на свеж въздух е сред най-важните неща за здравето и настроението. Дори да вали или пък да е много топло, няма страшно, щом малкото е правилно облечено според сезона. 

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа