Близнаците - любов от утробата

Те си общуват още, когато са в 14-ата седмица, като се галят и допират

Снимка: Guliver / iStock

Близнаците, а и всички други бебета се стремят към общуване още от майчината утроба. Това са установили учени от Университета в Падуа, Италия, съобщава Обекти.бг.

По-ранни изследвания са показали, че бебетата се раждат със социални способности и дори са готови да имитират жестове часове след появата си на белия свят.

Италианският екип разширил изследването на тази хипотеза с помощта на съвременна техника за наблюдаване на плода. За целта била използвана четиримерна ултразвукова графия, от която се получавали триизмерни видеозаписи на пет двойки близнаци в 14-ата и 18-ата седмица на бременността.

Неродените деца още на 14-ата седмица си контактували по най-разнообразни начини, включително, като си допирали главичките, ръчичките или ръка-глава, глава-ръка. Към 18-ата си седмица това общуване вече било толкова интензивно, че близнаците докосвали по-често братчето/сестричето си, отколкото собственото си тяло.

В това занимание те прекарвали до 30 процента от времето си. Видеоклиповете били с продължителност от 20 минути, като техниката позволявала на изследователите да променят дълбочината на визуалното поле, честотата на кадрите и ъгъла на "снимане".

Случайни докосвания? Тази вероятност била отхвърлена чрез кинематичен анализ. Целенасоченото "галене" траело по-дълго, дланите се забавяли. Близнаците много внимателно докосвали околоочната област на другия, също както при аналогичното действие със собственото лице.

Коментари
Последни видеа