10 начина да укрепим детския имунитет

Със сигурност не знаете за повечето от тях

16 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Спокойна музика

Всекидневното слушане на мелодична музика увеличава имуноглобулин А в кръвта – именно той отговаря за съпротивителните сили на организма. Устройвайте си редовно „музикални паузи“ и слушайте спокойна, хубава музика, за да събудите приятните емоции.

Хималайска сол

Снимка: Shutterstock

Тя съдържа минерали, необходимите за имунната система. Може да я използвате като соли за вана, за инхалации, или като солна лампа - тя ще направи въздуха в стаята по-здравословен.

Масаж

Добрият масаж намалява нивата на стрес и стимулира изработването на ендорфин, познат и като „хормона на щастието“. Той играе важна роля за укрепване на имунитета. Не е задължително да водите хлапето при масажист, стига да усвоите няколко прости движения и да масажирате детето сами.

Кисело мляко

70% от нашия имунитет „живее“ в стомаха – за него отговарят милиони бактерии и всички те обичат натурални, пресни млечнокисели продукти, затова давайте на детето айрян, научете го да заобича киселото мляко без захар.

Билков чай

Нека съдържа джинджифил, лимонена трева, семена от кориандър, мента – всички те са мощни имуностимулатори. Можете да подсладите напитката с мед и да му давате да пие по малко през деня.

Но все пак внимавайте с меда - лекари не препоръчват да се дава, преди детето да навърши 3-4 години.

Хладки напитки

Удивително, но е истина: носоглътката също има нужда от каляване, затова постепенно приучвайте детето да пие по-хладни напитки, е, не ледени, естествено.

Но можете да го накарате да разтвори кубче лед във водата, преди да я изпие.

Танци

Танците действат оздравително и помагат на нервната система да се справя с болестите. Да не говорим колко са полезни за настроението – нека винаги в дома ви има място за дансинг!

Ходене боси

Снимка: Guliver / iStock​

Не става дума да чакате лятото, за да пуснете детето да тича босо по плажа, нито да го държите с голи крачета на балкона през зимата. Когато човек ходи бос и в стаята на топлия под, имунитетът се укрепва, помага и стимулирането на биологично активните точки на краката.

Все пак внимавайте, подът трябва да е топъл, защото знаете - човек изстива най-лесно откъм краката и главата.

Полезни мазнини

За изработването на бели кръвни телца – главото оръжие на организма срещу болестите са нужни полезни мазнини. Затова добавяйте зехтин, сусамово олио, яйца, авокадо и ядки (стига, разбира се, възрастта му да позволява).

Удряне на барабани

Снимка: Guliver / iStock​

През 2006 г. учени от университета Мисури доказаха: изпълнението на силна ритмична музика укрепва имунитета. Не е задължително да записвате хлапето на уроци по перкусии и да купувате барабанчета – старите тенджери и лъжици ще свършат работа, стига да имате разбрани съседи. Предупредете ги предварително, че ще имате оздравителни процедури

Източник: detstrana.ru

 

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.