5 техники за подобряване на енергията, преди да прелистим календара

Психолог, работещ с подсъзнанието, дава ценни ключове към новото начало

29 Декември 2018 г.
5 техники за подобряване на енергията, преди да прелистим календара

Снимка: Shutterstock

Точно в 23.59 часа се изправяме около масата с блясък в очите и с пълни чаши, за да изпратим отиващата си година. В тази последна минутка си спомняме добрите неща, които ни е донесла, и си намисляме нови и хубави пожелания. "Бързаме да прелистим страницата, а именно там, на тези страници от отминаващата година, остават неосъзнати ресурси, които бихме могли да вземем със себе си и в следващата", казва Васильона Журавина.

Тя е коуч, психолог регресолог, работеща с подсъзнанието, автор на курс за разкриване на таланта „Пробуждане на гения“, преподавател на техниката за медитация тета-хилинг, журналист, майка на три деца и споделя опит и техники за възвръщане на енергиите.

Да видим какво полезно можем да открием в отминаващата година, за да го преопаковаме и да си го подарим в новата. Имам предвид пет неща, които можете да направите, преди да настъпи новата година – сами или още по-добре – с цялото семество.

Освободете пространство

Превърнете се от домакини в гости! Навярно за вас не е тайна, че вещите съхраняват енергията не по-зле от спомените, така че се огледайте – какво се крие зад всяка вещ?

Не става дума да се претрепвате от чистене, превърнете упражнението в игра. С детето това става по-лесно, по-весело и наистина е полезно, например така: затворете очи за една минута и си представете, че влизате за първи път в този дом. Сега вие не сте вие, а всеки друг, който би ви посетил.

Отворете очи и се огледайте – какво от видяното се набива в очи, какво излиза извън общата картина, какво се натрапва?

Изсушеният букет – спомен от рожден ден отпреди три години, покрит с прах, не ви зарежда с енергия, а напротив – отнема я. Ами роклята, която пазите вече две години на видно място с надеждата да отслабнете, за да я облечете? Какво би трябвало да направите?

Досетихте се – подарете я на своя близка, на която би стояла по-добре, така няма непрекъснато да подкопава вашата самоувереност, а и ще доставите радост.

Със старите изпочупени играчки – същата работа. Бъдете уверени, че детските колички без колела и куклите с проскубани коси и надраскани с мустаци ще стоят добре в някой ъгъл на двора, затова предразположете детето да се превърне в приказен герой, който щедро дарява своите „съкровища“.

Ако сте готови с едната стая, преминете смело към следващата, съветвайте се с останалите вкъщи – кои от вещите носят радост и удоволствие и кои ви карат да се чувствате тъжни.

Уверявам, ви, ще почувствате облекчение след това бързо прочистване.

После какво? Може да разлистите календара на тази година, която отминава, и да си спомните месец по месец или по сезони всички знакови за вас събития; да откроите семейните или лични важни дати, като помолите детето да помогне да ги сортирате на положителни и отрицателни, като ги оцветите в различни цветове – много полезно упражнение, преди да се разделите с тези 12 месеца.

Изследвайте положителното

И това упражнение може да се превърне в приключение с помощта на превъплъщението. Сега вие сте пътешественици, които преглеждат албум със снимки от ваканциите и пътешествията през 2016-а. Проследете всяко събитие наред и се опитайте да се пренесете мислено в онази атмосфера, в която сте се почувствали най-добре, онези емоции, които тогава сте изпитвали. Прекрасно ще е, ако го направите всички заедно, които сте присъствали, защото всеки ще добави емоция от себе си, за да се получи общ цветен спомен.

Подем и чувство за пълнота – това състояние е обичайния резултат от упражнението. После помислете как да затвърдите това състояние, така че в нелеки моменти в бъдеще да можете да го възпроизведете мислено и да почувствате онзи отминал миг, когато сте били щастливи.

Намислете си ритуал, който може да пробуди този спомен, например, кажете си, че ще влезете в това състояние, като щракнете с пръсти, порепетирайте и, изпълнени с позитивизъм, преминете към следващата точка от този списък.

Помирете се с отрицателните събития

Превърнете се в ученици, на които е дадено за домашно да определят какво ценно са научили от негативни ситуации, в които сте попадали, помислете отминалили са те, върнете се към тези събития едно по едно, отначало докрай.

Ако откриете някакъв друг, по-благоприятен край, или изпитвате по-спокойни чувства, отколкото в момента на тези случки, урокът е преминат. А ако изпитвате неприязън да си припомните тези моменти, значи нищо не се е променило – животът ще ви върне към този урок, независимо дали искате, или не.

В този случай започнете отначало: погледнете колко лесно се получава всичко при децата и си признайте, че ако вашето отношение към отрицателното събитие се промени, ще ви стане по-леко.

Благодарете си за свършеното дотук

Убедени сте, че сте ОК с всичко дотук? Значи сте мегаготини! Спомнете си за всичко изминало, за което можете да си благодарите, това е чудесно чувство и не се притеснявайте да изпитвате удовлетворение – да, вие сте направили всичко възможно, за да заслужите щастие. Но помислете – навярно има още някой, на когото да благодарите и ако можете да го направите – направете го – това ще ви достави огромна енергия.

Планирайте приятни събития в бъдеще

Към списъка със "задължителни" неща, които да направите през новата година добавете и такива, които ви придават сили и ви изпълват с хубави чувства. Може би вече сте ги намислили още при предишните упражнения, ноо къгласете се, че поднесени във вид на игра, става още по-интересно да си ги подарите мислено още отсега.

Правете тези упражнения редовно - хайде, да не е всяка седмица или месец, но не е зле да ги практикувате в началото на всеки нов сезон. И непременно предложете на близките си да допълнят списъка с още неща, които пробуждат енергията и творчеството у вас.

Еми Спасова по материали на letidor.ru

Да поговорим

Ненужните дрехи – да ги хвърлим или да ги подарим

Новини

10 факта за медитацията

Здраве

Приятели, спорт, медитация борят депресията

Образование

Защо арт терапията е важна и за малки, и за големи

Още от Здраве

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Важно е не само колко спи детето, но и в колко часа си ляга.

Снимка: Shutterstock

Растем, докато спим

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Тийнейджъри, които се забавляват. Снимка: Getty

Не правете рязък завой и не пренебрегвайте въпрос само защото не е този, който искате.

Снимка: Shutterstock

Колко пъти ви се е случвало като деца да се оправдавате за закъснението в час?

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тийнейджъри, които се забавляват. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво означава популярният мем „чикибамбони“

Разказваме за произхода и значението на странната дума

Преди да вземете бебето в ръцете си, попитайте дали ви позволяват.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 неща, които трябва да направите, когато бебето се роди

Но винаги проявявайте деликатност и реагирайте в зависимост от ситуацията и хората

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Спестете си тези съвети към изтощената майка

Няколко идеи как действително да я успокоите

Синди Крауфорд в Бали. Снимка: Instagram

Заедно

Синди Крауфорд и Ранди Гербер на почивка в Индонезия

Супермоделът позира в елегантни рокли сред екзотиката на Бали

Момиченце гушка мечето си и не може да заспи. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

5 хитри ритуала за „Лека нощ“

Почти полунощ е, а детето няма намерение да спи. Какво да правим

Гуен Стефани и Блейк Шелтън: Снимка: Instagram

Заедно

Гуен Стефани трогателно поздрави съпруга си за 48-ия му рожден ден

Изпълнителката на No Doubt публикува тяхно романтично видео