5 техники за подобряване на енергията, преди да прелистим календара

Психолог, работещ с подсъзнанието, дава ценни ключове към новото начало

29 Декември 2018 г.

Точно в 23.59 часа се изправяме около масата с блясък в очите и с пълни чаши, за да изпратим отиващата си година. В тази последна минутка си спомняме добрите неща, които ни е донесла, и си намисляме нови и хубави пожелания. "Бързаме да прелистим страницата, а именно там, на тези страници от отминаващата година, остават неосъзнати ресурси, които бихме могли да вземем със себе си и в следващата", казва Васильона Журавина.

Тя е коуч, психолог регресолог, работеща с подсъзнанието, автор на курс за разкриване на таланта „Пробуждане на гения“, преподавател на техниката за медитация тета-хилинг, журналист, майка на три деца и споделя опит и техники за възвръщане на енергиите.

Да видим какво полезно можем да открием в отминаващата година, за да го преопаковаме и да си го подарим в новата. Имам предвид пет неща, които можете да направите, преди да настъпи новата година – сами или още по-добре – с цялото семество.

Освободете пространство

Превърнете се от домакини в гости! Навярно за вас не е тайна, че вещите съхраняват енергията не по-зле от спомените, така че се огледайте – какво се крие зад всяка вещ?

Не става дума да се претрепвате от чистене, превърнете упражнението в игра. С детето това става по-лесно, по-весело и наистина е полезно, например така: затворете очи за една минута и си представете, че влизате за първи път в този дом. Сега вие не сте вие, а всеки друг, който би ви посетил.

Отворете очи и се огледайте – какво от видяното се набива в очи, какво излиза извън общата картина, какво се натрапва?

Изсушеният букет – спомен от рожден ден отпреди три години, покрит с прах, не ви зарежда с енергия, а напротив – отнема я. Ами роклята, която пазите вече две години на видно място с надеждата да отслабнете, за да я облечете? Какво би трябвало да направите?

Досетихте се – подарете я на своя близка, на която би стояла по-добре, така няма непрекъснато да подкопава вашата самоувереност, а и ще доставите радост.

Със старите изпочупени играчки – същата работа. Бъдете уверени, че детските колички без колела и куклите с проскубани коси и надраскани с мустаци ще стоят добре в някой ъгъл на двора, затова предразположете детето да се превърне в приказен герой, който щедро дарява своите „съкровища“.

Ако сте готови с едната стая, преминете смело към следващата, съветвайте се с останалите вкъщи – кои от вещите носят радост и удоволствие и кои ви карат да се чувствате тъжни.

Уверявам, ви, ще почувствате облекчение след това бързо прочистване.

После какво? Може да разлистите календара на тази година, която отминава, и да си спомните месец по месец или по сезони всички знакови за вас събития; да откроите семейните или лични важни дати, като помолите детето да помогне да ги сортирате на положителни и отрицателни, като ги оцветите в различни цветове – много полезно упражнение, преди да се разделите с тези 12 месеца.

Изследвайте положителното

И това упражнение може да се превърне в приключение с помощта на превъплъщението. Сега вие сте пътешественици, които преглеждат албум със снимки от ваканциите и пътешествията през 2016-а. Проследете всяко събитие наред и се опитайте да се пренесете мислено в онази атмосфера, в която сте се почувствали най-добре, онези емоции, които тогава сте изпитвали. Прекрасно ще е, ако го направите всички заедно, които сте присъствали, защото всеки ще добави емоция от себе си, за да се получи общ цветен спомен.

Подем и чувство за пълнота – това състояние е обичайния резултат от упражнението. После помислете как да затвърдите това състояние, така че в нелеки моменти в бъдеще да можете да го възпроизведете мислено и да почувствате онзи отминал миг, когато сте били щастливи.

Намислете си ритуал, който може да пробуди този спомен, например, кажете си, че ще влезете в това състояние, като щракнете с пръсти, порепетирайте и, изпълнени с позитивизъм, преминете към следващата точка от този списък.

Помирете се с отрицателните събития

Превърнете се в ученици, на които е дадено за домашно да определят какво ценно са научили от негативни ситуации, в които сте попадали, помислете отминалили са те, върнете се към тези събития едно по едно, отначало докрай.

Ако откриете някакъв друг, по-благоприятен край, или изпитвате по-спокойни чувства, отколкото в момента на тези случки, урокът е преминат. А ако изпитвате неприязън да си припомните тези моменти, значи нищо не се е променило – животът ще ви върне към този урок, независимо дали искате, или не.

В този случай започнете отначало: погледнете колко лесно се получава всичко при децата и си признайте, че ако вашето отношение към отрицателното събитие се промени, ще ви стане по-леко.

Благодарете си за свършеното дотук

Убедени сте, че сте ОК с всичко дотук? Значи сте мегаготини! Спомнете си за всичко изминало, за което можете да си благодарите, това е чудесно чувство и не се притеснявайте да изпитвате удовлетворение – да, вие сте направили всичко възможно, за да заслужите щастие. Но помислете – навярно има още някой, на когото да благодарите и ако можете да го направите – направете го – това ще ви достави огромна енергия.

Планирайте приятни събития в бъдеще

Към списъка със "задължителни" неща, които да направите през новата година добавете и такива, които ви придават сили и ви изпълват с хубави чувства. Може би вече сте ги намислили още при предишните упражнения, ноо къгласете се, че поднесени във вид на игра, става още по-интересно да си ги подарите мислено още отсега.

Правете тези упражнения редовно - хайде, да не е всяка седмица или месец, но не е зле да ги практикувате в началото на всеки нов сезон. И непременно предложете на близките си да допълнят списъка с още неща, които пробуждат енергията и творчеството у вас.

Еми Спасова по материали на letidor.ru

Още от Здраве

Снимка: Getty

Разгадайте посланията на детските рисунки

Снимка: Getty

Защо комарите хапят точно вас

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Снимка: Getty

Мъникът пробва да седне сам и да се изправи на крака

Снимка: Getty

 

Кои стайни растения са опасни за децата

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години