Майка на аутист за гордостта и табутата

В Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма

02 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Днес отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма с думите на една майка на дете с диагноза аутист - Ашлин Уошингтън:

"Семейства на деца с аутизъм, щадете се. Бъдете непоклатими в убеждението си, че познавате детето си по-добре от всеки друг. Доверете се на интуицията си, когато сърцето ви нашепва, че аутизмът не е „просто състояние”, а за него има физиологична причина.

Отърсете се от догмата „Приеми аутизма” и от предразсъдъците, че ако изразиш болката си и търсиш медицинско лечение, лишаваш детето си от любов и приемане. Гордейте се със себе си и с детето си, горе главата! Помнете, че ако всеки от нас хвърли по една рибка обратно в океана, променя възгледите за аутизма и лечението му, и осветява пътя на онези деца и семейства, които ще тръгнат по стъпките ни...

Американците не могат да разберат колко тежко е бремето на аутизма, защото да признаеш тази реалност на нещата е абсолютно табу. Имаме кампания за информиране, кампания за приемане, но не и кампания „Това е ужасно трудно”.

Истината, че аутизмът е медицинско състояние, тепърва трябва да си пробие път в съзнанието на повечето хора. Засега обаче, ако искаш да си запазиш репутацията на добър родител, трябва да си мълчиш за това, то е табу."

 

Коментари
Последни видеа