Преливате от тестостерон?

7 признака, по които ще познаете

13 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Тяло, пълно с тестостерон – така казват обикновено за мъже, които преливат от сексапил, сила, енергия и мъжественост.

Но при жените този хормон също се произвежда на пълни обороти. Наред с естрогена, тестостеронът повишава сексуалното влечение, влияе на мускулната сила, здравината на костите и влива енергия в организма.

Тестостеронът може да се повишава и понижава без да знаете, но следните 7 признака указват, че може би трябва да се обърнете към лекар, който да помогне да постигнете хормонален баланс:

Увеличава се окосмяването на тялото

Количество и структурата на окосмяването е обусловено от гените, затова, ако и при други жени в семейството ви, и при вас космите по тялото са в повече, не става дума за излишък от тестостерон.

Но ако окосмяването започне да се увеличава по лицето, гърдите, корема и даже по гърба - участъци от тялото, които при жените обикновено не са окосмени, може да става въпрос за повишено ниво на хормона.

И да се наложи епилация така, както на ръцете, краката и в интимната зона. Още един признък, че тестостеронът е в повече: фините косми по тялото стават по-дебели и по-тъмни.

Гласът загрубява

Снимка: Shutterstock

Тестостеронът е причина за по-плътния и нисък тембър на гласа. Наистина, с възрастта гласът загрубява, но за кратък период може да го чуете и от млади жени, при които организмът изработва повече от този ключов хормон, според лекарите.

Клиторът нараства

Клиторомегалия, или аномално нарастване на клитора се получава когато андрогените, и по-конкретно – тестостеронът се повишават и циркулират повече из цялото тяло.

При подходящо лечение тази най-чувствителна ерогенна женска зона си възвръща първоначалния малък размер. И не бива да се бърка с промените по време на полова възбуда, когато нарастването на клитора е напълно нормално.

Косорад


Жени с висок тестостерон могат да получат симптоми на оплешивяване както при мъжете. Обикновено косопадът започва от темето и върви към челото.

Ако в организма има достатъчно естроген, той ще предотврати този процес.

Акне

Снимка: Shutterstock

Когато пъпките се увеличат, причината може да бъде в хормоните, защото тестостеронът увеличава себума в порите на кожата. И тогава тя става по-мазна и се образуваат пъпки най-вече в долната част на лицето и под брадичката.

Увеличаване на мускулната маса

По думите на лекари, излишъкът от тестостерон при жените може да доведе до увеличаване на мускулната маса, особено в областта на краката, и намаляване на размера на гърдите.

Ако тези изменения се получат за кратък период от време е наложително да се консултирате с лекар.

Нередовен цикъл

Ако хормоните ви не са в норма е логично и месечната менструация да бъде нередовна. Прекаленото количество тестостерон нарушава системата, по която настъпва цикъла и може да доведе до отсъствие на овулация, както и до промяна на сексуалното желание – либидото да се повиши до плашещи мащаби.

Но дори и прекомерното количество тестостерон се поддава на контрол, обясняват гинеолози. Според тях за хормоналния дисбаланс има решение в противозачатъчните таблетки.

Затова, при наличие на някой от тези признаци, се запишете за консултация при специалист, за да откриете най-правилните решения на проблема.

Източник: heroine.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.