Как работи майчиният имунитет

Майчините антитела пазят новороденото до края на първата година

Илюстрация: Shutterstock

Целият живот е непрекъснат процес на изучаване на околната среда. Нашата имунна система също постоянно се обучава. За да може ефективно да се бори с враговете, тя  трябва обаче добре да ги познава. Затова, когато в организма проникне непознат патоген, имунната система внимателно го изучава. И следващия път, когато се срещне с него, тя вече знае как да го неутрализира.

Имунната система на новороденото е като бял лист. За да укрепне и да добие нужните сили, тя трябва да се „запознае“ с всички микроби и вируси.
А докато прави първи тренировки, опитният майчин имунитет я пази.

Бебето в утробата получава антитела от майката през плацентата

Това става през последните 3 месеца на бременността.
Представете си държава, която воюва и моли двама съюзници за помощ. Единият съюзник има стотици хиляди закалени в много битки войници, а другият – само няколко хиляди, повечето от тях – новобранци. Коя помощ ще е от полза?
Така е и с имунитета. Количеството и видът антитела, които получава бебето в утробата, зависят от майчиния имунитет.
Недоносените бебета, които се раждат преди термина, не успяват да получат от майка си всички нужни антитела.

Майчините бактерии пазят бебето и след раждането

Когато бебето дойде на бял свят, първата среща не е с акушерката, а с бактериите. Микрофлората във влагалището на майката бързо прониква в организма на новороденото и започва да населява червата.
Чревният микробиом има много функции – една от тях е именно „тренировка“ на имунната система.
Освен това „собствените“ бактерии защитават територията си от „чуждите“ . Така, по време на раждането детето получава своята първа „имунизация“.

Кърмата също му дава антитела

Има много доказателства, че кърмените бебета боледуват по-рядко и оздравяват по-бързи от тези, които се хранят с адаптирани млека.
Антителата са няколко вида и всички те влизат в състава на майчиното мляко.
Повечето от тях са имуноглобулини А (докато през плацентата се предават имуноглобулинини G). Те защитават червата, защото именно те са „входна врата“ за вредните микроби.
Майчините антитела са избирателни: те не атакуват представителите на нормалната чревна флора.
Когато майчиният организъм се среща с нови микроби, той бързо изработва нужните имуноглобулини и ги предава на детето.
Освен имуноглобулини кармата има и много други хранители вещества, нужни за нормалното развитие на детето – въглехидрати, белтъчини, мазнини, пробиотици. И всички съставки са в точните пропорции.

След 6 месеца бебето става по-самостоятелно

Когато детето получава от майка си готови антитела – това е пасивна имунизация. И тя се съхранява едва няколко месеца.
След раждането количеството на майчини антитела постепенно намалява и след 6-12 месеца вече пада до  0. 
След това организмът на детето остава сам срещу армията причинители на различни заболявания.
Лекарите обаче знаят как да дадат допълнителни сили на имунитета срещу най-опасните зарази – това става с ваксините, които бебето получава след раждането си.
Това е така наречената „активна имунизация“. Организмът на детето изработва сам антитела за защита, а лекарите само помагат като го „обучават“ .
Успоредно с това има тренинг и в полеви условия. Коварните респираторни вируси са навсякъде. Те са около 200 разновидности и постоянно мутира и се променят.
В предучилищна възраст детето боледува 7-8 пъти в годината. Това е средната норма. Защото неговата имунна система все още се учи да разпознава причинителите.

Източник, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа