Педиатърът: Кърменето продължава, дори майката да е с коронавирус

Майчината кърма е най-добрата защита от респираторни инфекции, твърди д-р Анета Попиванова

Снимка: Guliver / iStock

В условия на пандемия младите майки са особено тревожни.
За значението на кърменето, за поведението на майката в случай на инфекция с коронавирус, за ролята на различните хранителни добавки, значението на ваксинацията и и за цялостната грижа за бебето в дома по време на извънредната ситуация в страната съвети и препоръки дава д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, началник на Физиологичното отделение в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, в ефира на БНР. 

Този вирус не засяга новородените, не преминава през плацентата, нито в кърмата

"Това, което е важно за родителите в този момент е максимално да запазят спокойствие и да се опитат да бъдат максимално разумни в своите действия - да спазват препоръките, които ни се дават ежедневно. По отношение на новородените бих казала, поне към момента, тъй като медицинската информация се натрупва непрекъснато и се споделя в международната медицинска общност, това, което знаем е, че този вирус не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките и има международни препоръки, тогава когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели в лека форма и когато са заболели по-тежко", каза тя.

Майчината кърма осигурява най-стабилната, сериозна и добра защита спрямо респираторните инфекции в ранната детска възраст - до тогава, докато бебето се кърми. Затова при всички случаи майката трябва да опита да осигури на детето кърма, а когато не е в състояние, да се създадат такива условия, че тя да изцежда кърма и я дава на нейното бебе. Това са препоръките, по които всички международни авторитети са единни. Това са и препоръките към родилките или към жените, на които предстои да раждат, посочи специалистът.
В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контактът ѝ с новороденото се определя в зависимост от нейното състояние.

Ако майката е заразена, кърменето продължава

"Ако майката е носител на вируса, трябва да спазва всички противоепидемични мерки - да мие ръцете и гърдите със сапун и вода преди и след кърмене и да носи маска по време на кърменето. Добре би било някой друг да се грижи за бебето, така че тя да може да почива и да може да преодолее инфекцията по-леко. Същите са препоръките и тогава, когато развива инфекция в лека форма. Тогава, когато тя не се чувства добре и има висока температура, трябва да бъде изолирана от своето дете, но да продължи да изцежда кърмата, като това трябва да става с маска и стерилизирана помпа, като изцеденото мляко трябва да се дава от някой друг на бебето", съветва педиатърът.

Колкото по-малко хора контактуват с новороденото, толкова по-добре

Бебето може да се зарази след раждането. То може да бъде заразено от хора, които са носители на вируса или са в процес на развиваща се клиника.

"Колкото по-малко хора контактуват с това бебе, толкова по-добре. Не е сега времето да се посещават новородените или бебетата на няколко месеца по домовете. Въпросът е на разумно отношение, без паника и страх", обяснява д-р Попиванова.

Тя посочи, че не е добре при висока температура майките-кърмачки да приемат някои антипиретици (съдържащи метамизол или ацетилсалицилова киселина, бел.ред.).
Преценката за лечението трябва да бъде на специалист, в никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение. 

Както и при недостиг на кърма да не се търсят медикаменти, да се увеличи броят на кърменията и броят на изцежданията. Не е разумно и кърма да се разменя, макар че коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност, предупреди специалистът.

След края на първия месец бебето трябва да се извежда навън - първо трябва да постои в помещение с отворен прозорец, след това и на терасата, като  времето трябва да се увеличава постепенно. Това е част от общия процес на закаляване на детето и не бива да се изпуска, дори и семейството да си стои вкъщи.

Имуностимулаторите не са панацея. По-добре е майките да разчитат на храни, които ще им осигурят необходимите хранителни вещества. Бразилският орех, например, има много голямо количество селен и може да се приемат по 1-2 ореха на ден, съветва педиатърът. Тя препоръчва кърмачките да приемат витамини, предназначени за кърмачки.
По отношение на приема на витамин  D също има определени индикации - какъв е бил витамин D статусът на жената преди раждането, защото витаминът се натрупва в тялото на жената в края на бременността и преминава след това в кърмата в малки количества.
Затова е добре кърмачетата да приемат витамин D след 3-ата седмица от раждането, но количеството зависи от храненето му и конкретния случай. То трябва да се определя от неговия лекар, посочи педиатърът.

Противотуберкулозната ваксина (БЦЖ)

„Според международните експерти в страните, в които имунизационният календар включва тази ваксина в първите дни след раждането и след това има реимунизации в детството, се наблюдава по-малка честота на инфекциите с коронавирус. Все още обаче е рано да се правят изводи, необходимо е данните да се обобщят след края на пандемията“, каза още д-р Попиванова.

Коментари
Последни видеа

Красива есен

31 октомври 2020 г.