Изобретение в помощ на младите семейства

Следи бебето, докато спи, и дава възможност за сън и на родителите

06 август 2017 г.

Снимка: Owlet

Знаем как понякога новите мама или татко се навеждат над креватчето на детето, за да видят дали диша. Понякога дори го будят в стремежа си да разберат дали всичко е наред.

Това е разбираемо. Повечето млади родители са запознати с различните фактори, които може да попречат на дишането на малкото и това, разбираемо, ги ужасява. Затова обикновено сънят на младия родител е нещо, което почти не съществува – винаги един от двамата дежури дали бебето спи спокойно.


Снимка: Owlet

Хората зад изобретението Owlet са съвсем наясно с всички притеснения на младите семейства, както и с невъзможността да си починат, както трябва, затова създават смарт чорапчето. То работи на принципа на пулсовата оксиметрия, използвана за наблюдение на пациенти в болниците. Това е неинвазивен метод за определяне и мониториране на кислородната сатурация и показва какъв процент от хемоглобина в кръвта е наситен (сатуритан) с кислород.

Точно тази технология е скрита в симпатичното бебешко чорапче. Към нея е добавена и възможността за връзка със смартфоните на семейството чрез специално мобилно приложение, достъпно и за iOS, и за Android. Така родителят получава на телефона си данни за пулса и нивото на кислород на бебето си и бива незабавно известяван, ако по някаква причина детето спре да диша.


Снимка: Owlet

Ако стане така, че чорапчето се изхлузи от крачето на малкото, не се включва алармата за проблем с кислорода, а друга лека музика, която да напомни, че трябва да отидете да му го сложите обратното. За да си спестите това, може да му обуете и друго чорапче отгоре, за да е по-трудно изхлузването. Това по никакъв начин не пречи на коректното технологично отчитане.   

За съжаление, тази полезна и много приятна като дизайн технология не е никак евтина. В момента се продава за около 250 долара с безплатен шипинг до САЩ и Канада. Ако искате да се сдобиете с нея, ще трябва да ползвате някой приятел, който живее там, или някоя наша посредническа компания, която доставя всичко от онлайн магазини в тези страни.  

Искрено се надяваме тази технология бъде популяризирана и разработена и под друга форма в други страни, за да стане достъпна за повече семейства.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа