Още ползи от витамин D

Ограничава мазнините, натрупва мускулна маса на бебето

06 януари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Досега беше известно, че даването на допълнителни дози витамин D на бебето стимулира развитието и здравината на костите и го пази от развитие на рахит.

Откритието

Учени от Университета МакГил в Канада (McGill University) откриха, че даването на витамин D помага за правилното наддаване на килограми и то по особено качествен начин, пише Pediatric Obesity.

Тези бебета, които приемат допълнително от ценния витамин, трупат повече мускулна маса, а по-малко мазнини. Препоръчваната от лекарите дневна доза за новородени и деца до 1 година е около 400 единици според Световната Здравна организация и Американската Педиатрична Асоциация. Проучването сочи, че на 3 години тези бебета, които са пили витамина като добавка, имат 450 г мазнини по-малко.

Витамин D се синтезира от кожата под въздействие на слънчевата светлина. Организмът си го набавя и с различни храни. Ако обаче детето не получава достатъчно количество от него, той трябва да се пие като добавка на капки.

Кърмата

В кърмата има малко витамин D. Количеството му е недостатъчно, за да покрие нуждите на бебето до 6-месечна възраст. Затова българските педиатри препоръчват от третата седмица след раждането да се дава витамин D – един път на ден през устата.

Ако бебето се храни с адаптирано мляко, приемът не е задължителен, защото то е обогатено с витамин D.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа