Има храни, които стимулират развитието на интелекта от раждането и за цял живот
Момиченце яде боровинки. Снимка: Getty
Най-важната фаза от развитието на мозъка на новороденото се случва през първите 1000 дни от живота на детето и през този период то много зависи от храненето.
Вътреутробното развитие на мозъка на бебето по време на бременността и през първите две години от живота, е като скеле: много фактори, включително и менюто, влияят върху това как мозъкът ще работи по-късно през живот.
Нервните клетки растат, свързват се и се покриват с миелин, който ги предпазва, за да създадат системи, които определят как едно дете мисли и чувства.
Процесите и връзките, които се формират през този период, засягат сетивните системи, ученето, паметта, вниманието, скоростта на обработка, способността да се контролират импулси и настроение и дори способността да се справя с много задачи и да планира.
Количеството и качеството на тези връзки не се променя след първите 1000 дни на бебето. Всъщност след това в мозъка почти няма промени и то до дълбока старост.
- Средата, в която живее детето
- Взаимодействието му с родителите му
- Атмосферата в семейството, в което се отглежда.
Кърменето е от голямо значение – освен, че майчиното мляко е идеална първа храна, по време на кърмене има близък тактилен контакт с майката, кожа до кожа.
Дете се храни с апетит. Снимка: Getty
Протеин. Съдържа се в месото, птиците, морските дарове, боба и граха, яйцата, соята, ядките и семената, както и в млякото и изварата.
Цинк. Детето може да получи този ценен микроелемент от месо и млечни продукти, риба и ядки.
Желязо. Месо, боб и леща, обогатени зърнени храни и хляб, тъмни листни зеленчуци и печени картофи са едни от най-добрите източници на желязо.
Холин (витамин B4). Месото, телешкият черен дроб, млечните продукти и яйцата съдържат много холин. Той също така се намира в зеленчуците (картофи, зеле, спанак) и други продукти.
Фолиева киселина. Достатъчното количество от това хранително вещество е особено важно за бременните жени, тъй като подпомага образуването на нервните връзки и предотвратява увреждането на мозъчните структури от свободните радикали.
Фолиевата киселина се намира в черния дроб, спанака, обогатените зърнени храни и хляба.
Йод. Водораслите и морските дарове са отлични източници на йод за майката. Бебето може да ги получи от йодирана сол, млечни продукти и обогатени зърнени храни.
Витамин А. Малките деца го получават от моркови, сладки картофи и спанак.
Витамин D. Това е „слънчевият витамин“ и най-добрият начин организмът да се „зареди“ е с разходки навън. Този витамин се намира в мазните риби като сьомга, както и в рибени масла и обогатени с тях храни, като обогатено мляко.
Витамин B6. Достатъчно количество от този витамин е необходимо за образуването на ефективни, „полезни“ връзки между невроните, подобрявайки способността на детето да учи и и да помни.
Някои учени предполагат, че яденето на храни, богати на витамин В6 в детството, намалява вероятността от развитие на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, както и заболявания, свързани с разстройства на настроението (депресия, биполярно разстройство) в зряла възраст.
Най-добрите източници на витамин B6 са черен дроб и други видове месо, риба, зеленчуци, богати на нишесте като картофи и плодове (с изключение на цитрусови плодове).
Витамин B12. Витамин B12 се намира естествено в животински продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти.
Полиненаситени мастни киселини с дълга верига. Омега-3 полиненаситените мастни киселини предпазват нервните клетки от негативното въздействие на факторите на околната среда. Въпреки това твърде много омега-3 може да доведе до възпаление или дори тумори в мозъка, така че трябва да се консумира достатъчно омега-6, за да могат омега-3 да се представят по най-добрия начин.
Омега-6 полиненаситените мастни киселини имат противовъзпалителен ефект. Организмът си ги набавя от мазната риба и рибените масла, те също се намират в някои други масла както и от адаптираното мляко, което е обогатено.
По материали на Parents, Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари