Кърмата стимулира мозъка на недоносеното

Сивото вещество е повече и с по-голям капацитет

Снимка: Юлия Кадийска

Кърмата осигурява оптимално развитие на мозъка на недоносеното бебе, установи екип американски учени. Откритието им е представено по време на международна среща на Асоциацията на педиатрите в Балтимор и публикувано на сайта Eurekarlet.

Проблеми

Преждевременното раждане обикновено е свързано с неврологични проблеми, а по-късно често води до психични нарушения.

Учени от университета във Вашингтон наблюдават 77 преждевременно родени бебета през първата година на живота им, за да проследят със средствата на съвременната медицина и образно-магнитен резонанс и да оценят двигателните им умения и цялостното психо-моторно развитие.

Целта на проучването била да се установи дали майчиното мляко дава тласък на развитието на мозъка и да го сравнят с това на изкуствено хранените. Така изследователите стигат до заключение, че тези бебета, които са на кърма, са с по-развита мозъчна тъкан и кортекс в сравнение с връстниците си, хранени с адаптирано мляко.

Развитие

Мозъкът на преждевременно родените бебета не е напълно развит“, обяснява проф. Синтия Роджърс, психиатър в детската болница „Сейнт Луис“

„Кърмата, която знаем, че е полезна в много отношения, се оказа безценна за развитието на мозъка. Това беше целта на нашето проучване. И с възможностите на образната диагностика ние доказахме, че недоносените бебета, които са хранени с кърма, са с по-голям обем на мозъка. А предишни проучвания доказаха връзка между обема на мозъка и познавателните възможности на детето в по-късна вазраст“, каза проф. Роджърс.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа