Ето какви ползи има от този зеленчук и за какво трябва да внимавате
Краставици
Снимка: Shutterstock
Краставиците са хрупкави, освежаващи и бедни на калории – любим зеленчук на милиони хора. Но какво се случва, ако ги включвате всеки ден в менюто си?
Краставиците се състоят от 96 % вода и това ги прави идеални за междинно похапване. В 100 грама има само 12 калории, 1,8 грама въглехидрати, 0,6 грама протеин, 0,2 грама мазнини и 0,5 грама баластни вещества. Освен това в кората им се съдържат многобройни микроелементи като витамин C, B-витамини, както и минерали като калий, магнезий, калций и цинк. Следователно който консумира краставици, си набавя допълнителна порция течности, няколко витамина и минерала – при това без да напълнява.
Благодарение на високото си водно съдържание, краставиците допринасят за всекидневната хидратация – прост и вкусен начин за поемане на повече течности.
Ако ви се хапва междинна закуска, краставиците са отличен избор. Нарязани на ситно и с малко хумус или извара, те засищат, без да нарушават калорийния баланс.
Краставиците съдържат антиоксиданти и вторични растителни вещества, които имат противовъзпалително действие. Нищо чудно, че влизат в състава на много кремове, маски и лосиони – те даряват влажност и успокояват кожата.
Фитохимикалите в краставиците неутрализират неприятни миризми. Лесен трик за свеж дъх след обяда.
Проучванията показват, че краставиците имат антимикробен, противовъзпалителен и антиоксидативен ефект. Традиционно се използват при лечение на високо кръвно налягане, повишен холестерол, диабет и дори проблеми с храносмилането – разбира се, не като заместител на медикаментите, а като ценна добавка.
Обикновените краставици често съдържат остатъци от пестициди, макар и под законните стойности. Ако не желаете да рискувате, яжте био краставици.
Горчивата краставица не само е неапетитна, но може да съдържа и веществото кукурбитацин, отговорно за горчивия вкус. В големи количества това може да причини стомашни спазми или разстройство. Ето защо най-добре се въздържайте от консумация на горчиви краставици.
Супермаркетите предпочитат правите краставици, като често изхвърлят кривите екземпляри. Ако купувате зеленчука от фермерски пазари, не само ще спестите пари, но ще намалите и разхищението на храни.
Няма твърда цифра. Хранителните експерти препоръчват консумацията на най-малко 400 грама плодове и зеленчуци дневно – краставиците може да са част от тях. Най-добре ги съчетайте с други зеленчуци, с бобови култури или пълнозърнести продукти, за да си гарантирате необходимото разнообразие.
По принцип всекидневната консумация на краставици е безвредна – стига да са пресни, да не са горчиви и в идеалния случай – да са екологично чисти. Те снабдяват организма с вода и ценни хранителни вещества, подпомагат грижата за кожата и съдействат за отслабването. Но както при всички хранителни продукти, и тук разнообразието е от основно значение. Спокойно комбинирайте краставиците с чушки, домати или моркови в салатата – така хем ще ви бъде по-вкусно, хем ще се заситите и ще принесете полза за здравето си.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари