Каква е разликата ако е пържен, печен, пресован или сушен
Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock
Не е новина, че храните, приготвени в мазнина, която се използва многократно, са канцерогенни и съдържат вещества, които могат да доведат до рак.
"Това е вярно, но за да се случи това, ще трябва да ги ядете за закуска, обяд и вечеря в продължение на десетилетия. Нищо не може да се случи, ако едно двегодишно дете изяде цял пакет чипс. Няма да ви се наложи да го водите в болница", обяснява гастроентерологът Андрей Головенко.

Катофен чипс. Снимка: Shutterstock
Основната опасност е, че децата много обичат чипс – пикантен е, солен, мазен, яде се лесно и навсякъде.
Хлапетата на всяка възраст го обожават. Похапват го с апетит дори и най-злоядите. И, когато отказват за ядат друга храна, може да ги изкушите винаги с чипс.
И тук идва проблемът. Детето може да реши да яде само чипс, вместо храни, богати на витамини и хранителни вещества. А това крие риск да не получава достатъчно хранителни вещества.
Картофите, солта и растителното масло, които са включени във всеки чипс, сами по себе си не са вредни. Опасността идва от начина им на приготвяне.
Повечето чипсове се пържат с евтини растителни масла, които при нагряване произвеждат трансмазнини, които са враг на сърдечно-съдовата система.
Когато богати на въглехидрати храни (чипс, пържени картофи), се пържат и пекат при температури над 120°C, в тях активно се образува токсичният акриламид.
Излишната сол повишава кръвното налягане, подобрителите на вкуса са причина за пристрастяване, а празните калории водят до затлъстяване.
Затова е важно да се опитате да ограничите количеството му.
На рафтовете на магазините можете да намерите:
- Класически картофен чипс. Пърженият е най-мазен и опасен.
- Печен или сушен чипс. Звучи малко по-добре, но все пак има някои клопки.
- Пресован картофен чипс първоначално представлява нишесте и белтъчен прах, които са преминали през много етапи на обработка.
- Царевичен или оризов чипс. Те често се харесват на малките и някои ги смятат за здравословни.
Всъщност, какъвто и вид чипс да изберете, това не е най-полезната храна и всеки родител го знае.
Колкото по-дълго избягвате да давате на детето чипс , толкова по-голям е шансът да формира здравословни навици.
- До 3 години - категорично не давайте чипс. Дори не си струва дори да го „пробва“ . Той се дъвчи трудно и има висок риск да се задави. Освен това ще натовари прекомерно стомашно-чревния тракт и бъбреците.
- От 3 до 7 години - под строг надзор. Максимум 5-7 картофки веднъж на няколко седмици. Добре е да са без никакви вкусови добавки, по възможност – домашно приготвени.
- От 7 години и нагоре - при условие, че менюто като цяло е здравословно, едно малко пакетче (30 грама).
Това не бива да се случва по-често от веднъж месечно.
Ключът е да предлагаме вкусни и здравословни алтернативи.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари