Най-важното, което трябва да знаете за периода преди раждането

Той се дели на 4 етапа, всеки от които има своите характеристики

09 Януари 2024 г.
Най-важното, което трябва да знаете за периода преди раждането

Раждането не е страшно, стига да се подготени какво да очаквате.

Снимка: Shutterstock

Когато сте бременна, главата, мислите и сърцето ви често стигат до момента, в който ще трябва да се случи чудото на раждането. И се опитвате да бъдете максимално информирани за всичко, което предстои да се случи.

Това е нормална част от подготовката за раждането и желанието за повече информираност е напълно естествено. Специалистите делят този период на 4 етапа. Ето какво трябва да знаете за всеки от тях.

Тялото започва да подготвя майката за раждането на бебето.

Снимка: Shutterstock

1. Начална фаза: продромален период

По време на първия етап на раждането, т.нар. продромален период, тялото подготвя бебето да се появи на бял свят. В тази фаза има подготвителни контракции, които помагат на тялото да експериментира, да разбере и да се адаптира към новите условия.

Продромалната фаза може да продължи различно – от седмица до дни или няколко часа. Обикновено при последното посещение при гинеколога, може да се забележи промяна на шийката на матката спрямо предходните седмици. Но дори да няма такива индикации, не бива да се притеснявате. В тази фаза е възможно да почувствате дискомфортни контракции в различни часове от деня, наречени контракции на Бракстън Хикс. Не е необходимо да се тича към болницата, поне докато контракциите не станат редовни и не увеличат интензивността си.

Тази фаза на раждането може да бъде изморителна, досадна, безкрайна, но не се притеснявайте. Продължавате с обичайните си ежедневни дейности, хранете се здравословно и опитайте да бъдете максимално спокойни.

Този период при някои жени може да бъде по-продължителен, просто защото бебето има нужда от време, за да се роди. Когато контракциите започнат да стават непоносими и по-чести, полезно е да си вземете по-продължителен душ, който временно да облекчи състоянието. Ако не спрат, тогава отивайте в болницата.

Не се плашете, ако ритъмът на контракциите се промени, забърза или забави. Следвайте това, което тялото ви диктува да правите.

И някои характерни особености на тази фаза:

Слузестата тапа

Много жени започват да се притесняват и отиват в болницата, ако забележат петна от кръв, примесени със слуз.

Загубата на лигавицата може да настъпи по време на латентната фаза или дни преди началото ѝ, но това не e опасен знак. Това просто ви дава малка представа, че нещо се променя и че шийката на матката ви се трансформира. Може обаче да останете спокойно у ​​дома и да изчакате началото на раждането.

Разкъсване на мембраните

Това вече е по-различно. Ако има разкъсване на мембраните и загуба на води, може да проверите и сами какво на практика се случва. Използвайте парче бял плат вместо превръзка и наблюдавайте дали продължавате да губите течност и какъв е цвета на тази течност.

По принцип такова разкъсване може да се случи по всяко време. В 70% от случаите е преди началото на контракциите или по време на контракциите 24 часа преди раждането. Но има случаи, когато изобщо не се разкъсват и в болницата гинекологът „спуква“ околоплодния мехур.

При всички случаи при изтичане на води се налага да отидете до болницата. А проследяването на цвета и количеството може да направите, докато се приготвяте за болницата – тази информация би била от полза за лекаря. След като пристигнете в болницата, ще ви направят преглeд, за да проследят сърдечната честота на плода, ще ви проверят температурата, кръвното налягането, количеството на околоплодните течности и цвета им.

2. Втора фаза: Разкритие

Това е началото на активния период, когато контракциите действат върху шийката на матката и започва нейното разширяване. Ще разпознаете периода по това, че контракциите са редовни, болезнени, а разкритието надвишава 3 см.

Тази фаза продължава средно около 10 часа. За да облекчите състоянието си, дишайте дълбоко, затворете очи и опитвайте да си почивате максимално. Ако е необходимо променете позицията си, залюлейте се, използвайте гласа си, топла вода, но най-вече - дишайте, това най-много помага в този период.

Може да пиете плодови сокове, студен или горещ чай, вода и дори да хапнете захар. Всичко това дава енергия, която ще ви е необходима. Ако ви се гади, просто хапнете нещо, само когато почувствате нужда.

3. Трета фаза: На „изгонване“ на плода

В тази фаза започва усещането за раждане. За вас ще бъде естествено да „избутвате“ бебето през вагиналния канал, докато то се роди (бъде „изгонено“).

След като се достигне пълно разкритие (10 см), често има пауза от 20-30 минути, преди да почувствате, че е настъпил момента, в който трябва да напъвате. Това е и периодът, в който трябва да съберете цялата си енергия. А правилното напъване много прилича на онова, което изпитвате, когато отивате по голяма нужда в тоалетната. Колкото и да е странно сравнението, лекарите го използват като най-практично и ясно за разбиране от бременната, когато настъпи моментът.

След като главата на бебето е във влагалището, ще имате силно усещане за парене, наречено „огнен пръстен“. Дишането е много важно в тази фаза, тъй като вдишванията трябва да са кратки и бързи, за да може да избутвате главата на бебето, докато то се роди.

Няма правилен и грешен начин за напъване. Доверете се на акушерката и лекаря, които ще ви съветват в този момент какво точно да правите и ще ви помагат да го правите по най-добрия начин.

След като главата на бебето излезе навън, ще има малка пауза, по време на която трябва да съберете последни сили и да „изгоните“ бебето.

На финала е полезно бебето да полежи върху гърдите на майката.

Снимка: Shutterstock

4. Четвърта фаза: „Раждане“ на плацентата

Около четвърт час след раждането на бебето се появяват слаби маточни контракции, които причиняват отлепването и изхвърлянето на плацентата и нейните придатъци. С малко напъване следва „раждането“ на плацентата, която се проверява от лекаря, за да се увери, че всичко е изхвърлено правилно и напълно.

В тази фаза има умерена загуба на кръв (според СЗО тя не надвишава 500 мл), като състоянието се следи от гинеколога или акушерката.

След раждането, може да останете с бебето или да бъдете разделени (в зависимост от практиката на избраната болница). Важно е в първия възможен момент, след като бебето бъде при вас, да го поставите на гърда и опитате да го кърмите. В началото то само ще я мирише и облизва, но постепенно и интуитивно ще разбере какво се иска от него. А допирът кожа до кожа го успокоява от стреса, който то преживява след като попадне в силно осветения свят от добре защитената си среда.

Този период е полезен и за майката, тъй като допирът до кожата на бебето стимулира производството на окситоцин, което допринася за намаляване на количеството загубена кръв.

Раждането е и време на неподозирани изненади – никога не сте очаквали например, че може да имате толкова сили. Доверете се на тялото си, защото то знае какво е най-необходимо за появата на бебето и след това - как да произвежда мляко, за да го храни. Винаги могат да възникнат непредвидени проблеми, но те могат да се преодолеят стъпка по стъпка.

Деси Тодорова по материали от Periodo fertile

Здраве

Какво чувства бебето по време на раждането

Здраве

Защо раждането с партньора укрепва отношенията

Още от Здраве

Използвайте всяка възможност да се качвате по стълби, научете и децата на същото.

Снимка: Shutterstock

9 дейности, с които ще изгорите толкова калории, колкото и с бягането

Бебе, което лежи. Снимка: Shutterstock

Коликите - безопасни, но болезнени

Това, което прави шоколада в тортата толкова полезен, е хранителното вещество флавоноид.

Снимка: Shutterstock

Торта на закуска? Може и дори е полезно

Излишните килограми в детска възраст са наистина проблем.

Снимка: Shutterstock

Детето е дебело! Мама ли е виновна

Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате добавка за вашето дете.

Снимка: pexels

Витамини за деца: имат ли нужда подрастващите от добавки и кои да изберем

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Използвайте всяка възможност да се качвате по стълби, научете и децата на същото.

Снимка: Shutterstock

Дете, което плаче в самолет. Снимка: Getty

Ако сте болезнено откровен с другите, опитайте се да се поставите на тяхно място.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Дете, което плаче в самолет. Снимка: Getty

Да поговорим

Защо плачът на чуждото дете толкова ни дразни

Какво да правим, когато околните се опиват да се месят и да го „възпитават“

Бебе, което лежи. Снимка: Shutterstock

Здраве

Коликите - безопасни, но болезнени

8 идеи как можем да успокоим бебето

Тимоти Шаламе. Снимка: Getty

Заедно

Първа восъчна фигура на Тимоти Шаламе в Музея на Мадам Тюсо

Прототип е образът на актьора от „Дюн“

Снимка: организаторите 

Заедно

Да събереш спектакъл в кутия

12 продукции от цяла Европа идват за „Театроскоп“

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Илюстрация: Guliver / iStock

Да поговорим

Как случайно открих привързаното родителство

И цялото семейство усети ползите

Приказните герои са любими герои в детските рисунки.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Кой не обича приказки

Предлагаме да ги и нарисувате, докато четете или разказвате любимите истории на малчуганите

Дете, което се сърди. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как да научим детето да печели и спокойно да губи

Този урок се оказа сложен за 5-годишните

Венсан Касел и Нара Баптиста. Снимка: Getty

 

Заедно

Венсан Касел показа новата си любима в Кан

Те направиха своя дебют като двойка и на червения килим

Влюбени обсъждат планове за бъдещето. Снимка: Getty

Да поговорим

За да сте щастливи в брака, пробвайте да освежите връзката си

Хармоничното семейство не очаква чудеса, работи за щастието си (част 2)

Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Чуйте лекцията: Медицински подходи в помощ на детското развитие

Подкрепа за родители, които търсят информация за деца в аутистичния спектър