Когато тече кръв от носа...

Ето какво да направите при различни травми, без да се паникьосвате

Снимка: Shutterstock

Тряс по нос на паркета, руква кръв, болката е силна… Изглежда страшно, но това, което със сигурност не ви трябва, е паниката.

Няма нищо чудно в това детето да удари носа си - той пръв поема удара при всяко падане и като имате предвид, че малките деца падат доста често, а пък все още не умеят да падат настрани или по дупе, а пък по-големите са също така невнимателни, не е никак лошо да овладеете оказването на първа помощ при подобни травми.

Случва се на всеки да си контузи носа, не е изключено да се стигне и до фрактура. Людмила Потапенко, лекар оториноларинголог, разкрива как да реагираме бързо и да помогнем да се ликвидират последствията от тези травми.

Натъртване

Това е най-често срещаното нараняване на носа, но тъй като уврежда само меките тъкани, много родители не се консултират с лекар. И бъркат, защото само оториноларинголог може да различи натъртването от фрактурата. Но най-напред трябва да се опитате да разберете какво се е случило и, ако е необходимо, да спрете кървенето.

Обърнете внимание на следните симптоми:

- Болка в носа, която се усилва при докосване; оток, синина на носа или около него.

- Ако са увредени мукозните мембрани и кожата, натъртването може да бъде придружено от кръвотечение от носа.

Първа помощ:

- Най-напред се успокойте и успокойте детето. Обяснете му, че трябва да постои известно време мирно, защото движенията, плаченето и издухването на носа могат само да засилят кръвотечението.

- Ако кръвта не тече обилно, може да не се налага да предприемате нищо повече – обикновено подобни неприятности минават от само себе си за няколко минути. На мястото на удареното можете да сложите хладен компрес и да притиснете ноздрите леко.

Ако кръвотечението не спира:

- Поставете детето така, че тялото да е наклонено леко напред. Бебето можете да наместите, като сложите 2-3 възглавници под главата, така че тя да е по-нависоко. Ако кръвта не спира да тече, е важно да не попадне в дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. При първия вариант дишането може да се затрудни, а във втория случай детето може да започне да повръща, а това само ще увеличи кървенето.

- Сложете студен компрес, например кърпа, натопена в студена вода, или лед, обвит в салфетка, и закрепете на носа и около него.

- Намокрете марля и сложете в ноздрите. Ако и това не помага и кръвотечението продължава повече от 30 минути или се възобнови, повикайте „бърза помощ“.

Разпространеното мнение, че при кръвотечение от носа главата трябва да се наклони назад, не е вярно! Не бива да се отпуска и ниско напред, защото така се увеличава налягането в съдовете на главния мозък и кръвотечението може да се усили.

Даже ако носът не е пострадал много, вие сте се справили с кръвотечението сами или въобще не е имало такова, посетете лекар оториноларинголог, за да направи риноскопия и да се убеди, че няма вътрешни кръвоизливи и хематоми, че костите на носа не са разместени и хрущялът не е повреден.

Той може да ви посъветва в първите 48 часа след травмите на ввсеки 2 часа за 10–15 минути да поставяте студени компреси на удареното място, а от третия ден да назначи физиотерапия, за да се снеме отока. Може да се наложи да се направи рентгенова снимка или компютърна томография.

Фрактура

При счупване огледайте внимателно хрущяла и костите – ако забележите, че носът е накриво, а не по средата на лицето и ноздрите не са симетрични, непременно извикайте „бърза помощ“ или отидете при специалист.

Фрактурата на носа може да се случи и без костите да се разместят. Понякога тя може да бъде придружена от повишаване на температурата.

Симптоми:

Подозирайте счупване, ако има кръвотечение; ако детето се оплаква от болка дори при натиск на носа; ако под очите и около носа се появят отоци и синини; ако дишането през носа се затрудни или формата му се измени.

Първа помощ до идването на лекар:

- Сложете детето да седне.

- Постарайте се да седи спокойно – движенията могат да провокират разместване на костите или носната преграда.

- Сложете на пострадалото място студен компрес.

- Ако кръвта не спира, натопете марля в 3%-ов водороден прекис и поставете в ноздрите.

След всеки, дори незначителен удар, детето трябва да бъде прегледано от отоларингологпри децата деформацията на костите може да бъде практически незабележима.

Освен носа при травма може да са увредени и други орани – очи например, а при черепно-мозъчна травма – главният мозък. Затова, освен отоларинголог, е задължително детето да прегледа офталмолог и невролог.

Лечение:

Фрактурата на костите на носа по правило минава в течение на 7–14 дни, като в началото на мястото се прилагат студени компреси, а лекарят може да препоръча и физиотерапевтични процедури, за да намалее отокът.

Ако при счупването костите на носа са се изместили, се смята, че е необходимо формата им да се възстанови в рамките на 10 дни след фрактурата. Лекарите наричат тази манипулация репозиция. Ако обаче се отложи, невинаги резултатът би удовлетворил пациента.

Но ако възстановяването на формата на носа се отложи, може да се прибегне до по-сложна реконструкция, която винаги се извършва под обща анестезия.

По материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа