Родените през лятото и есента по-често са с непоносимост към глутен

Причините: ранна среща с вируси или дефицит на витамин D

Снимка: Guliver / iStock

Деца, родени през лятото и есента, са с повишен риск към цьолиакия – непоносимост към глутен, доказаха шведски учени. Тя се характеризира с невъзможност на храносмилателната система да се справи и да преработи белтъка глутен, който се съдържа в много храни.

И тук роля има имунната система. Единственото спасение за тях е да спазват строг диетичен режим и да изключат от храната си продуктите, които съдържат глутен.

За първи път екипът от Швеция прави връзка между месеца, през който е родено детето, и непоносимостта към глутен, след анализ на състоянието на 2 милиона души, родени между 1991 и 2009 г. 600 от тях били с цьолиакия и диагнозата им била поставена преди да навършат 15 години.

Според учените заболяването е по-често при тези, които са родени през есента и лятото, защото тези бебета обикновено се захранват и се отбиват през зимата. А точно през тези месеци има по-висок риск от заразяване с вируси, които твърде рано атакуват имунната система.

Втората версия е свързана с дефицита на витамин D през есенно-зимния сезон. И, ако по това време бременната е в третия триместър, бебето, което се ражда в края на лятото, по-често страда от автоимунни болести.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.