Колко спи вашето дете

На 1-2 години то трябва да спи от 11 до 14 часа на ден, твърдят експерти

18 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Kърмачетата трябва да спят между 12 и 16 часа на ден, а подрастващите - 8 до 10 часа. Това е времето за сън, необходимо, за да възстановят силите си и да са в добро здраве. Минимумът часове за спане е препоръчан от Американската академия по медицина на съня (American Academy of Sleep Medicine).

Според възрастта на детето експертите са определили колко трябва да трае необходимата почивка. 13 експерти са направили анализ на над 864 научни публикации върху съня, за да напишат новите препоръки за най-малките и за подрастващите.

Нормите се променят според възрастта

Сънят е особено важен за здравето на децата, затова от ранно детство трябва да им осигуряваме условия да спят спокойно и родителите да поддържат този навик“, обяснява д-р Шалини Парути, педиатър и член на Американската академия по медицина на съня.

- От 4 до 12 месеца кърмачето спи 12 до 16 часа на ден.

- Децата на възраст от 1 до 2-годишна възраст трябва да спят 11 до 14 часа, като това включва и следобедния сън.

- Малчуганите от 3 до 5 г. е добре да спят 10-13 часа. А тези от 6 до 12 години – 9 до 12 часа на ден.

Проблемите

Проблемите идват обикновено след тази възраст, когато децата остават до късно, било, за да гледат телевизияq или да си играят. А за подрастващите сънят е от изключително важно значение, обяснява д-р Парути.

Във възрастта от 13 до 18 години детето е редно да спи поне 10 часа и то всеки ден.

Сънят зарежда батериите

Децата, които спят редовно и то достатъчно часове, са с по-добро внимание и са по-съсредоточени в училище. Паметта им е по-жива и по-лесно запомнят материала. Настроението им е добро, както физическото и психично здраве.

Липсата на сън увеличава риска от наранявания и травми, обясняват учените. Заедно с това той е предпоставка за високо кръвно, наднормено тегло и диабет, които стартират от най-ранна вазраст.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.