Надуваемите атракциони са опасни в жегата за децата

Избягвайте ги, ако са покрити

Снимка: Guliver / iStock

Децата са в риск, ако играят в горещо време в покрити надуваеми атракциони - за това предупреждават учени от университета в Джорджия, пише innovanews.ru.

Рискът е подобен на този, ако оставите детето на слънце в затворен автомобил. Резултатите от изследването са публикувани в Bulletin of the American Meteorological Society.

Учените сравняват температурата и влажността вътре и извън надуваемия атракцион и оценяват дали представлява опасност за децата.

Топлинният удар може да доведе до смърт, а местата с риск са спортните състезания на открито в жегата, купето на автомобила и покритите надуваеми атракциони“, отбелязва проф. Андрю Грундщайн, съавтор на изследването.

"Децата са по-чувствителни към жегата, отколкото възрастните, и затова трябва да ги наблюдаваме и при най-малките признаци на прегряване да се взимат мерки. Симптомите са вялост, гадене, повръщане, виене на свят, а също и влажна кожа.

Измерванията показали, че температурата вътре в покрит надуваем атракцион е по-висока, отколкото отвън, почти с 4 градуса, а при пикови температури – с цели 7.
Изследването ни е предварителен анализ на това, което до днес никой не беше изучавал“, добавя проф. Маршал Шепърд. - Самият аз разбрах за проблема, когато наблюдавах детето си в един особено горещ ден.

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.