Разпространени здравословни проблеми, за които не е прието да се говори 2

Как да се справим с тях при децата

28 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Няма да чуете от другите, че децата им имат проблем с хигиената, примерно, няма да ви кажат и още много неща, които будят притеснение. И вие вероятно ще премълчите пред другите родители за някои заболявания.

Но да си предупреден значи да си въоръжен, затова вече ви разказахме за преодоляването на лошия дъх в устата и себорейния дерматит при малките, и продължаваме с други нелицеприятни оплаквания:

Брадавици

По ръчичките и по крачетата – там се появяват най-често и родители и дечица се притесняват от тях, особено, когато малкото тръгне на детска градина и види, че другите в групата нямат брадавици.

Те са една от проявите на човешкия папиломен вирус, който се възпроизвежда активно във влажна среда. Не се паникьосвайте! Брадавиците обикновено изчезват от само себе си между 6 месеца и 2 години от момента на появяването им - имунната система на детето се справя с тях. Затова не се препоръчва да ги лекувате, освен ако не започнат да се разпространяват и върху други части на тялото или ако не започнат да причиняват неудобство.

Внимавайте детето да не ги чеше и да не се опитва да ги откъсне, защото така могат да се разпространят по-бързо другаде по кожата. Да бинтовате местата с брадавици е един от начините да предотвратите размножаването им, но в никакъв случай не предприемайте самостоятелно лечение. Дерматолог може да ви препоръча да ексфолирате горния слой на кожата или някаква терапия за отстраняването и заличаването им с лазер или друга процедура.

Глисти (острици)

Във форум за детско здраве се натъкваме на коментар от майка, на която една нощ ѝ направило впечатление, че дъщеря ѝ си чеше дупето и когато проверила дали детето няма обрив или възпаление, се ужасила. Детето имало глисти.

Много родители се притесняват от мисълта за остриците, които обаче, според лекарите са действително неприятни, но не става дума за болест. Ентеробиозата е широко разпространена паразитоза, която засяга всички възрасти, най-често детската и началната училищна възраст. И се причинява от Enterobius vermiculari - малък вретенообразен глист с белезникав цвят, изтънен, заострен в задния край.

Разпространяват се от дете на дете, когато играят на земята или в пясъчник, доказано е още, че остриците могат да попаднат в организма и с прахта, и чрез играчки, и от тоалетната в училище или в градината.

Ако детето се зарази, вместо да кършите ръце притеснени, наблюдавайте детето – глистите излизат от ануса вечер и оставят яйцата си около него. Това, което можете да направите, е веднага да заведете детето да се направят изследвания.

Повечето такива инфекции протичат леко и се лекуват бързо, а за да предотвратите рецидив след лечението, поддържайте старателна хигиена – малкото трябва да мие  ръцете си преди всяко ядене и след всяка игра навън, а също и след като е било в тоалетната. Поддържайте ноктите му добре изрязани и ги почиствайте, за да не остава мръсно под тях.

И още: не допускайте да развие навика да си гризе ноктите и кожичките около тях, нито да си пипа дупето.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа