Три особено опасни места, където малкото може да се зарази

Внимавайте с детските стаи в търговските центрове

10 април 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Къде оставяте детето, когато трябва да пазарувате – на половинката си, на близка съседка, или го водите с вас? Тогава имате шанс да изживеете незабравими мигове на стрес, докато, например, вие сте в пробната, а малкото е решило да изследва етажите и го намирате на ескалатора и не можете да обясните защо изглеждате налудничаво, полугола сте и държите 7 закачалки за дрехи... 

За да изберете и купите всичко необходимо на спокойствие може би го оставяте в детската стая в мола. Удобството на този тип съоръжения е отдавна доказано и повечето големи магазини разкриват детски стаи, където хлапетата си играят под надзора на възрастен квалифициран служител.

Дотук добре, но на тези места рискът от зараза с инфекциозни болести е особено висок, предупреждават лекари. Помещенията за малките често са препълнени, събират се големи групи деца и придружителите им, и е достатъчно да има само едно заразно дете, за да се разпространи вируса на грипа сред всички.

Това, за съжаление се отнася и за кожните и за някои други болести, затова в Русия обмислят законодателна инициатива, която да намали рисковете за здравето на малките в детските стаи в търговските центрове, съобщава rambler.

Не е зле да помислите и за други места, където хлапето може да пипне някой от пролетните вируси. Най-лесно това може да се случи пред кабинета на педиатъра в поликлиниката, затова, не разрешавайте на детето да пипа вратите, седалките, масите и списанията, оставени пред лекарските кабинети.

Помислете също как да държите ръцете и лицето на малкото далеч от дръжките на седалките и стъклата на прозорците в градския транспорт – места, които пипат много хора, а не се почистват и се превръщат в развъдник на бактерии.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа