Има само 2 съобщения за реакции към ваксината срещу морбили

За една година са имунизирани над 120 000 деца, обяснява проф. Кантарджиев

02 Юни 2017 г.
Има само 2 съобщения за реакции към ваксината срещу морбили

Снимка: Guliver / iStock

„Няколко са факторите, които налагат да говорим за ваксините - скоростта, която набраха антиваксиналните движения, бежанският натиск, проблемът с нередовните доставки на ваксини и, не на последно място, съмненията, че ваксините, с които разполагаме, не са качествени.

Това доведе до отлив от една практика, която е доказала своята ефективност – ваксинопрофилактиката. Резултатът е избухването на епидемични взривове в Европа и у нас, и то от болести, срещу които има надеждна защита – ваксини.“ Това каза д-р Нигяр Джафер, заместник председаател на Народното събрание по време на XVI-ата национална среща на фондация „Мост“, която се проведе в Албена.

У нас няма регистър на имунизираните, който във всеки момент да даде информация дали конкретен човек е ваксиниран, не се регистрират и евентуалните странични нежелателни ефекти от поставена ваксина.

За тези проблеми разговаряме с проф. Тодор Кантарджев, национален консултант по микробиология, който също бе гост на форума.

Проф. Кантарджиев, нови ли са страховете към ваксините и по-специално - към тази срещу морбили, паротит и рубеола?


Страховете на майките са големи – от обикновените температури, които детето може да вдигне непосредствено след имунизация, зачервяване на мястото на убождане или поява на обрив, до сериозни опасения. Това са късните, недоказани до сега странични и нежалани реакции – като например опасенията от аутизъм.

Затова през последните години стремежът на производителите на ваксини е да сведат до минимум нежелателните странични ефекти, защото за разлика от другите лекарства, те се поставят на здрави деца.

Снимка: личен архив 
Проф. Тодор Кантарджиев е директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Ако става дума за лечение на някакво тежко, животозастрашаващо заболяване, страничните ефекти могат да се пренебрегнат и омаловажат – например, ако лекуваш възпаление на мозъка и прилагането на антибиотик доведе до обрив или стомашно разстройство, това може да остане и без особено внимание, защото спасяваш живот. Докато тук, при здраво дете, каквото и да се случи – поява на обрив, гърч, температура – трябва да бъде сведено до минимум.
Именно затова през последните години детските ваксини се комбинират, за да се избегнат множеството убождания. Една ваксина не съдържа една компонента, както беше преди 25-30 години, а съдържа до 6 компонента с различни антигени, които пазят от различни заболявания.

С това се намалява броят на убожданията и се намаляват страничните и нежелани ефекти.
Когато обаче се стремим да постигнем такъв комфорт – минимум убождания, максимум защита от различни болести, невинаги защитата с антитела е на нужното ниво.

А твърденията, че съдържат живак?


Европейският съюз забранени употребата на ваксини с триомерсал - с други думи на живак. Въпреки че Световната здрава организация употребява такива ваксини в целия свят, извън САЩ и Северна Америка.
Страховете идват, не защото е доказано научно, а защото има презумпция, че триомерсалът може да доведе до увреждане на нервната система на детето. Въпреки, че приеманият с майчината кърма живак е много повече, отколкото във ваксините. Това обаче не се знае и не се съобщава.

Има ли съобщения и научно доказани странични и опасни ефекти от ваксините?

Проблемът е, че никакви странични оплаквания не се съобщават официално, а се коментират в социалните мрежи. Говоря за България. 30 дни след поставяне на каквато и да е ваксина, страничните ефекти, като повишаване на температура, обрив, болки, ограничено движение на крайниците, трябва да се съобщи на 3 места – в Националната агенция по заразни и паразитни болести, в Агенцията по лекарствата - ИАЛ, както и на фирмата, производител на ваксината. И всяка година, когато се изготвя доклад за ваксинационното покритие, се описват всички докладвани нежелани странични реакции от дадена ваксина.

И какво казва статистиката?


За ваксината срещу морбили, заушка и рубеола, която е жива вирусна ваксина, за миналата година са съобщени само 2 нежелани реакции. И то при условие, че трябва да се ваксинират поне 65 000 деца до 1-годишна възраст и 75 000 деца на 13-години, когато е вторият прием. Вероятността да има само 2 странични реакции е нереална и е силно занижена.

Само два случая на странични ефекти значи, че не са докладвани, или че не е имало никакви нежелани ефекти.
Според мен тези реакции просто не са докладвани. Защото при ваксиниране на 120 000 малчугани е напълно реална вероятността поне стотина от тях да вдигнат температура в дните след имунизация, защото успоредно с ваксината са се заразили примерно с грип или някое остро респираторно заболяване. Случва се често. И често има просто съвпадение, без това да е свързано с ваксинацията. Но пак не се докладва. А по сайтовете пише какво ли не. Защо?

Няма никаква яснота личните лекар спазват ли имунизационните изисквания на календара, РЗИ проверява ли как се съхраняват ваксините, как се поставят. Важно е също така въобще да не се допуска липса на ваксини, защото забавянето и отлагането води до нисък имунизационен обхват. Майката не води детето си втори-трети и четвърти път.

Дали интернет обществата събудиха тази антиимунизационна настройка сред родителите или има обективни условия това да се случи?

Чета абсолютни неистини. Някои хора имат големи претенции за информираност, а са откровено невежи. За мен антиваксиналните настройки са „резултат“ от работата на някои NGO организации, които защитават правата на пациентите. Те искат ваксините да не бъдат задължителни. Какво ще стане обаче, ако пламне една епидемия и то сериозна? Същите тези хора, ще се обявят в защита и ще настояват за ваксинация.
Трябва да е ясно, че има ваксини и ваксини. Има такива, без които не може. Без дифтерия - не може. Без детски паралич - също.

Веселина Мончева

Здраве

Ваксина срещу морбили може да се прави на всяка възраст

Здраве

Нови случаи на морбили в Пазарджик и Монтана

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)