Идея на помощ: 4 съвета за избавяне от проклятието на всеки тийнейджър

Как да се справим с акнето – обясненията на експерти в козметиката

15 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Пъпки, възпаления, абцеси – всяка проява на акнето е проклятие за всяко момиче  и не само - от възпаленията при подрастващите до случайните пъпки в зряла възраст това е тегоба, която винаги се появява в неудобно време и е трудно да се разбере какво я причинява.

Ето няколко средства против поява на акне, които използват експертите в козметиката:

1. Почистване на порите

Ако имате много възпаления на челото, близо до линията, където расте косата, по гърба или задните части, обикновено е виновно излишното отделяне на пот.

В тези случаи специалистите съветват да се използва препарати, съдържащи бензоил пероксид. Това органично съединение е способно да убива бактериите, които водят до обриви, да унищожат акнето в мастните жлези и да насити кожата с кислород. 

Можете да използвате лосиони с концентрация на бензоил пероксид за минимизиране на прекаленото отделяне на мазнина и за да намалите пъпките по кожата. Това вещество обикновено е в съчетание с глицерин, който помага за по-доброто почистване на кожата.

 2. Ретиноиди

Ако лосионът не се справя с почистването на лицето, е време да се помисли за по-мощни решения, например за използването на клас вещества, разновидност на витамин А — ретиноиди. Те намаляват производството на кожна мазнина и помагат за бързо отстраняване на мъртвите клетки, което предотвратява запушването на порите.

Хора с чувствителна кожа обаче трябва да се отнасят внимателно към подобни средства, защото те могат да предизвикат сухота, раздразнение и други странични ефекти

Козметолози препоръчват използването им в слаба концентрация от 1-2%  и провеждането на пълен курс на лечение в разстояние на 3-4 месеца.

3. Лазерни процедури

За тези, които имат сериозен проблем с акнето, могат да прибегнат до високотехнологично решение, а именно – лазерна терапия. Специалистите я препоръчват, ако имате белези или страдате от комбинация от акне и розацея, или когато възпалението е хронично. Серия от лазерни процедури ще намали зачервяванията, ще предотврати бъдещи образувания и активни пъпки. Лазерът  стимулира на естествения колаген в кожата и подмладява кожните клетки под повърхностия слой. С негова помощ се намалява изработването на кожна мазнина и възпаленията, а кръвообращението се подобрява.

4. Флуиди

Има много популярни хидратиращи продукти, но някои от тях са абсолютно неподходящи, когато е налице проблемът акне. Кокосовото масло и неговите производни например могат да влошат възпаленията, да запушат допълнително порите и да повлияят зле на общото състояние на кожата.

Ако тя е чувствителна към комедогенни съставки, се налага да избягвате също и продукти, в които има алгинова киселина, екстракти от водорасли, палмово и маслиново масло или масло от пшенични зародиши.

За болезнената кожа е полезно са се използва лек овлажняващ крем или флуис, съдържащ хиалуронова киселина за осигуряване на хидратация и салицилова киселина за успокояване на възпаленията.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа