Защо тийнейджърите пият алкохол - откриха причината

Рекламите на спиртни напитки им влияят пагубно

26 април 2018 г.

Снимка: pixabay.com

Младите пият, защото така изразяват своята индивидуалност и независимост, родителите им – по много повече причини: от мъка и от радост, от стрес и за да изпуснат парата, от ревност, при депресия, по инерция... При жените злоупотребата с алкохол има пряка връзка с еманципацията.

Всичко това е така, но има и нова теория: американски учени проведоха мащабно изследване и резултатите потвърдиха пряка взаимозависимост между гледането на реклами на спиртни напитки и пагубните пристрастия на младежите към алкохола, твърди letidor.ru.

Анализаторите направили запитване сред повече от хиляда младежи на възраст между 13 и 20 години за това какви предавания гледат и колко често, а също и какви напитки и в какви количества предпочитат. Учените съпоставили техните отговори с броя на рекламите на спиртни напитки по различни тв канали.

Резултатите: тийнейджърите, които не гледат телевизия и не виждат такива реклами, или изобщо не употребяват алкохол, или ограничават количествата на около 14 чаши бира на месец. А младежите, които редовно гледат видеоизображения на алкохол, съставят угнетителна статистика: 300 излъчени реклами на алкохол месечно водят до 33 изпити чаши бира за същия период.

Колкото по-често подрастващите виждат реклама на алкохолни напитки, толкова по-пагубно се оказва това за тяхната персонална статистика на изпитото. В отделни случаи показателите на участващите в изследването младежи достигали 200 чаши бира на месец.

Тези резултати говорят, че рекламите, подтикващи към употреба на алкохол, трябва да се контролират строго и да се показват само по тези канали, които не гледат деца и подрастващи. Освен това специалистите съветват родителите да следят внимателно какво правят децата им в свободното си време и да намалят часовете за гледане на телевизия.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.