Ако детето боледува често, направете алергичен тест

Проф. Христов обяснява защо е добре да изследваме хлапето

06 февруари 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Алергичното дете боледува по-често и по-тежко, защото е по-беззащитно спрямо вирусите. Това е така заради общите механизми, чрез които вирусите влизат в организма и атакуват различни рецептори в клетките на лигавицата на дихателните пътища.

Вирусът използва живата клетка. Той не може да съществува самостоятелно. За да живее и да се възпроизвежда, той влиза в клетката и я използва за собствените си нужди, обяснява проф. Георги Христов, ръководител сектор „Алергология” в болница „Токуда”.

Вирусът влиза в клетките на дихателните пътища чрез рецептори, които се намират по повърхността на лигавиците. А при алергичните тези рецептори са изключително много. С други думи, при тях вирусите намират много „входни врати” и улеснен достъп. Затова тези хора са по-податливи на всякакви вирусни инфекции.

Втората причина е, че имунната система е с нарушено равновесие и защитата от вируси е намалена. Реакцията на имунна система спрямо околната среда е по-силна, а защитата от вирусни и бактериални инфекции е потисната. И те боледуват често.

Ако малкото дете боледува често от инфекции на дихателни пътища, е разумно да бъде изследвано. Да се направи алергичен тест, за да се установи към какво точно е чувствително – дали към храна, домашен прах, плесени, хлебарки или пък към епителни клетки от домашни любимци, цветен прашец и други.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа