7 сигналa издават изкривения гръбнак

Как да разпознаем сколиозата от ранна детска възраст, разказва д-р Бери

13 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Главата на детето е наклонена неестествено напред, а дясното рамо, ако го гледате в гръб, стърчи с 2 пръста над лявото. През пролетта, когато дрехите са по-леки, това става видимо, стига родители и близки да са наясно с проблема. Това може да се първите признаци на сколиоза – вид изкривяване на гръбнака. Важно е обаче да се реагира навреме.

Случвало ли ви се е да се замислите дали вашето дете няма някакъв скрит проблем с гърба, който го мъчи и заради него то да се оплаква от болка или дискомфорт?
Ако отговорът на този въпрос е положителен, тогава задължително трябва да вземете мерки и да го заведете при специалист.

Сколиозата е изменение в извивката на гръбнака с повече от 10 градуса, придружено от ротация и компресия. В много случаи тя е започнала да влияе върху костно-мускулната система на много ранен етап. А, когато измененията са видими, проблемите вече са много по-сериозни. Има възможност за облекчаване на дискомфорта и за лечение на това състояние, при това по неинвазивен метод.

Д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика в Американска клиника за гръбначни заболявания, посочва три важни характеристики на сколиозата, които трябва да знаем.

Снимка: личен архив
Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор и преподавател, както и инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за корекции. Той е и сред специалистите, които се включиха в кампанията „Защото здравето има значение“ неотдавна, за да подпомогнат деца с гръбначни изкривявания и най-вече заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

Сколиозата е заболяване не само на костно-мускулната, но и на невро-мускулната система. Това е така, защото мозъкът играе роля в появата ѝ.

Гравитацията упражнява силата си върху гръбначния стълб и го натиска надолу. Мозъкът пък поддържа тялото във вертикална позиция автоматично, без да е необходимо човек да мисли. 
Затова при сколиоза, мозъкът не отчита, че позицията на гръбнака е неправилна и я поддържа така, без да усеща.

Сколиозата може да се лекува успешно, категоричен е Д-р Бери и неговите колеги. Първото условие е да се направи точна диагноза и лечението да е правилно.
То включва специфични упражнения и процедури, извършвани под лекарско наблюдение и в стриктен ред, при които специалистите преобучават мозъка и го карат да поддържа гръбнака в правилна позиция.

Снимка: личен архив

Д-р Марк Бери съветва родителите да обръщат внимание на някои сигнали, които ще дадат насока дали детето страда от подобен проблем. Кои са те:

1. Каква е стойката и позицията на крайниците на детето – дали някой от тях не е изнесен напред или в страни, има ли изтръпване;

2. Дали главата не е силно наклонена напред;

3. Дали талията е неравна или наклонена;

4. Има ли нарушение на походката;

Снимка: личен архив 

5. Има ли засилващи се болки в гърба;

6. Има ли проблеми с дишането;

7. Дали детето се уморява лесно при физическа дейност.

Навременното лечение може да сведе до минимум последствията на сколиозата върху по-нататъшния живот на детето. Стига симптомите да се разпознаят на време, да се търси компетентна помощ и, ако е необходимо, да се пристъпи към лечение.

Още полезни съвети за правилните стъпки при лечение на сколиозата можете да откриете на сайта на кампанията ЗАЩОТО ЗАДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ, посветена на превенцията на проблемите с костно-мускулната система в детска възраст.

 

Коментари
Последни видеа