Трябва ли хлапето да сложи очила

На очен лекар отново и преди училище

11 септември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Дори да сте пропуснали първия очен преглед, когато детето е било на 3-4 години, е добре преди училище, да го заведете на офталмолог, за да провери зрението му за обичайните отклонения, които налагат носене на очила – далекогледство, късогледство, астигматизъм.

В ранна възраст те нямат изявени симптоми и може да бъдат пропуснати.

Ако обаче не се коригират навреме и детето не сложи очила, натоварването на очите, което има в първи клас, ще доведе до оплаквания - главоболие, бърза умора, честа поява на ечемик, които родителите не могат да си обяснят и въобще не свързват с диоптрите. 

Децата обикновено са далекогледи, защото тяхното око е по-късо в сравнение с това на възрастния  човек. Постепенно с израстването на окото този диоптър намалява. 
Астигматизмът най-често не се променя. А късогледството винаги налага корекция с очила, защото има риск да се увеличи.

Далекогледство

Почти всички деца се раждат далекогледи, но с напредване на възрастта диоптърът намалява и обикновено изчезва. И, когато трябва да тръгнат на училище, повечето са с нормално зрение.
Ако все пак има нужда от диоптър, това е моментът бързо да вземат мерки, защото бавно, но сигурно и трайно, той уврежда зрението.

В клас ученикът ще ще се опитва да фокусира предметите, като напряга очите си. Това ще доведе до умора, особено при работа на близко – четене, писане, работа на компютър. Резултатът е - главоболие, зачервяване, дразнене и сълзене.

Снимка: Guliver / iStock

Късогледство

Примижаването издава късогледство.
Другият сигнал е, че детето започва да пише „с носа си“ - завира глава в тетрадката или учебника. Късогледството е наследствено и прогресивно. 

Диоптърът се увеличава с израстването на детето.
Дори в лекарските среди се шегуват и казват, че “диоптърът расте с номера на обувките”.
Съветът на офталмолозите е късогледите хлапета да четат на дневна светлина, да работят на бюро, и да не допускате да пишат и четат в леглото или легнали по корем на килима.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.