Болезненият цикъл предсказва трудно раждане

Механизмът, който отключва болката, е еднакъв

02 януари 2019 г.

Снимка: Shuttrstock

Месечният цикъл създава дискомфорт при много жени. Някои от тях обаче имат болезнена менструация и болките са доста силни.
Учени смятат, че степента на болка по време на цикъла може да предскаже колко болезнено ще е раждането, пише The Daily Mail. 

Менструационните болки, за които няма причини, по правило отслабват с напредване на възрастта и след като жената роди. Лекарите обясняват, че началото на раждането много наподобява процесите по време на менструация.

Механизмът е еднакъв – шийката на матката се разширява и матката извършва контракции. 
Менструалните болки възникват, когато стените на матката започнат да се съкращават, за да помогнат на изхвърлянето на лигавицата. Шийката на матката се разширява до 1 сантиметър, за да може отделената лигавица да бъде изхвърлена навън без проблем.

Обикновено болките по време на менструация продължават 48-72 часа. Те са най-изявени по време на най-силното кръвотечение.
При раждане шийката на матката се разширява до 10 сантиметра. И в ранните етапи, когато разкритието е от 0 до 5 сантиметра, усещанията много наподобяват тези при менструалната болка.
С други думи, ако обичайно менструацията причинява лек дискомфорт, раждането ще е леко. 
Експертите съветват да се анализира състоянието на жената по време на цикъл, което може да предскаже как ще премине раждането.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа